URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

POVESTEA CUTREMURĂTOARE A SATELOR INUNDATE, SCOASE LA LUMINĂ DE SECETĂ

Schitul Codreni a fost construit în anul 1678, în satul cu același nume, care în prezent ține de comuna Gurbănești din județul Călărași. Seceta și temperaturile ridicate din această perioadă scot la suprafață oseminte umane, care au fost ascunse de apa timp de mai multe decenii.

Din dorința de a transforma râul Mostiștea într-un sistem navigabil, pentru a face orașul București port la Dunăre, inițiativă care nu s-a finalizat, au fost inundate sistematic, în baza unui proiect, satele Codreni, Sulimanu și Pârlita.

„La vremea respectivă fiecare locuitor care a trebuit să suporte acest aspect a trăit tragedii personale. În sensul că oamenii nu au dorit să-și părăsească locuințele și să plece fiecare unde a putut, mai ales că despăgubirile nu au fost deloc mulțumitoare. Știu situații în care bătrânii au rămas pe prispa casei până când apa a juns în curțile lor. Unii dintre ei au preferat să moară, decât să-și părăsească locuințele. Schitul era un loc de popas pentru călători, aici se adăposteau în vremuri de urgie și, mai mult de atât, a ținut sus stindardul crestinismului.” -a declarat, pentru Canal Sud, Nicolae Ghedzira, expert dezvoltare locală Flag Valea Mostiștea.

Continue Reading
La Top