URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

POLIŢIŞTII, ASALTAŢI DE APELURILE FALSE. ŞEFUL IPJ CĂLĂRAŞI: SANCŢIUNILE SUNT DESTUL DE MARI

Poliţiştii călărăşeni sunt asaltaţi de apeluri false la 112! Deşi amenzile sunt pe măsură, există, în continuare, cetăţeni care se ţin de glume. Consecinţele acestor apeluri semnalate la numărul de urgenţă 112 sunt nefaste. Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, Florin Ţicu, a precizat, la finele săptămânii trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, că tot timpul le-a cerut colegilor săi să sancţioneze persoanele care se ţin de astfel de practici, deoarece faptele acestea duc la un consum enorm de resurse materială şi umană, iar persoanele care chiar au nevoie de intervenţia forţelor de ordine sunt private de acest drept.

În momentul în care se fac acele apeluri false, este normal să îi sancţionăm (n.r. pe cei care se ocupă de alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie) şi au fost sancţionaţi. Tot timpul le-am cerut (n.r. poliţiştilor) să îi sancţioneze, pentru că asta presupune că eu deplasez nişte forţe pe care, în loc să le folosesc la alte evenimente reale, unde cetăţeanul chiar are probleme, le duc într-o zonă în care constat că, de fapt, nu era nevoie. Sancţiunile sunt destul de mari. În funcţie de fapta respective, fiecare coleg apreciază (n.r. ce sancţiuni se dau). Depinde ce anume se sesizează. Dacă se sesizează un aspect grav, gândiţi-vă că, de exemplu, am avea o ameninţare teroristă. Asta ar presupune să deplasăm forţe, toate structurile implicate şi aici mă refer şi la jandarmi, şi la SRI, şi aşa mai departe, ceea ce e un consum enorm de resurse materială şi umană. Şi atunci, şi sancţiunea este pe măsură. Când am un anumit apel legat de un scandal, se deplasează un singur echipaj şi atunci colegul apreciază. Le-am solicitat tot timpul să fie foarte fermi, pentru că nu e normal să irosesc forţele şi, în loc să le folosim atunci când avem o stare reală, să le folosim pentru aceste apeluri false”, a precizat comisarul şef de poliţie, Florin Ţicu.

Sursa citată a transmis şi un mesaj celor care se ţin de astfel de glume: “Să renunţe la astfel de practici pentru că, pe de o parte, ne fac să cheltuim aceste resurse, iar pe de altă parte persoanele care chiar au nevoie sunt private de acest drept, deoarece nu putem ajunge la o altă intervenţie, unde poate chiar este nevoie de prezenţa noastră”.

IPJ Călăraşi nu ne-a putut oferi informaţii despre situaţia exactă a numărului apelurilor false la 112, pe anul 2021, însă am aflat, de la purtătorul de cuvânt al instituţiei, Bianca Ghiveci, că au fost înregistrate, în perioada supusă analizei, 115 apeluri abuzive, fiind aplicate 95 de sancţiuni în valoare de 120.100 de lei.

Anul trecut, la nivelul IPJ Călăraşi, au fost primite 31.024 de apeluri preluate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, dintre care 20.772 (66,95%) au făcut obiectul intervenţiilor, iar pentru restul de 10.252 de apeluri nu a fost necesară intervenţia poliţiei la faţa locului. Din totalul de 20.772 intervenţii la apeluri, 7.115 au fost din mediul urban şi 13.657 în mediul rural.

GÂNDEȘTE! NU ESTE O GLUMĂ! APELUL FALS LA 112 SE PEDEPSEȘTE! SUNĂ RESPONSABIL

Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează, la nivel național, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, dar și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.

„Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii vor să atragă atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte.

În ultima perioadă, la nivelul Poliției Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgență 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unități de învățământ.

După dispunerea măsurilor operative specifice și efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor. Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19.
Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate.

Legislația din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

În anul 2021, structurile Poliției Române au intervenit la 874.662 de intervenții la 112, iar în 158.085 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat.

Inspectoratul General al Poliţiei Române aminteşte tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!

Sursa foto: www.bihon.ro

Continue Reading
La Top