URMĂREȘTE-NE

POLITICĂ

PNL CĂLĂRAȘI MARCHEAZĂ 147 DE ANI DE LIBERALISM

Pe data de 24 mai 1875 se înfiinţa Partidul Naţional Liberal. Printre membrii fondatorii s-au aflat figuri importante ale istoriei, ca Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, C. A. Rosetti, D. A. Sturdza şi alţii. Erau oameni care au făcut posibilă revoluţia de la 1848, Unirea de la 1859 şi instaurarea monarhiei în România.

Istoria demonstrează că Partidul Național Liberal este un partid de construcție politică, instituțională, economică, socială. Liderii liberali au fost întemeietori, constructori și reformatori. Întemeietori sunt Ion Brătianu, Mihail Kogălniceanu și liberalii radicali animați de elanul revoluționar al lui 1848 și al Unirii Principatelor, temperat ulterior de realitatea guvernării. Întemeieri sunt Independența (1877), proclamarea ca Regat (1881), Marea Unire (1918). 

După ce au întemeiat, liberalii au avut apoi de construit o țară. Constructori și reformatori au fost Dimitrie Studza, Eugeniu Carada, Vasile Lascăr și Spiru Haret, Ionel și Vintilă Brătianu, I.G. Duca. Construcții sunt întemeierea BNR, a Academiei, a băncilor populare, Bursei de valori, așezarea justiției, administrației publice și educației pe baze moderne, crearea industriei naționale și a capitalului românesc. Construcție reformatoare este transformarea Bucureștiului într-o capitală europeană, în mandatul de primar al lui Vintilă Brătianu (1907-1910). 

Pentru PNL, România modernă înseamnă România Europeană. De la începuturile sale și mai ales în ultimii 30 de ani, PNL a ales Europa, a mers mereu spre Europa și a susținut cu succes aderarea noastră la UE și la NATO. Astăzi România este parte din comunitatea euro-atlantică pentru că PNL a militat și a acționat mereu către acest obiectiv. 

După aproape un secol și jumătate, PNL și-a asumat din nou responsabilitatea la guvernare într-un moment cheie pentru România: gestionarea unor crize globale, pe de-o parte, precum pandemia sau războiul din Ucraina și derularea unui program istoric de investiții europene, la un nivel fără precedent. 

PNL va rămâne un apărător și un garant al valorilor fundamentale care au dus România în Europa: libertate și democrație, o economie liberă, creștere prin investiții, o justiție independentă, presă liberă. Sunt lucruri pe care le-am apărat în cele mai negre momente ale istoriei. Proiectul PNL pentru următorul deceniu, la aproape un secol și jumătate de existență este: „A doua modernizare a României” – care înseamnă ridicarea țării, a comunităților, a infrastructurii, a economiei, a școlii și educației românești (România Educată). 

Președintele PNL Călăraşi, Ciprian Pandea: “Vom face performanță, cât timp ne vom raporta la valorile liberale care ne-au format ca partid. Astăzi, la ceas aniversar, în calitate de președinte al Organizației Județene Călărași a Partidului Național Liberal, vreau să le #mulțumesc, în numele liberalilor călărășeni, tuturor celor care, după Revoluție, au pus bazele liberalismului la Călărași și celor care, mai târziu, l-au făcut sinonim cu performanța politică – Răducu Filipescu și Dan Drăgulin.La mulți ani, PNL! La mulți ani, PNL Călărași!”

Continue Reading
La Top