URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PLASTIFIEREA CERTIFICATELOR DE NAȘTERE, DE CĂSĂTORIE SAU DE DECES DUCE LA ANULAREA ACTELOR. AFLĂ DE CÂND INTRĂ ÎN VIGOARE LEGEA

Plastifierea certificatelor de stare civilă ( certificat de naștere, căsătorie, deces) duce automat la anularea acestor documente. Din 2 mai 2022 intră în vigoare o lege care prevede acest lucru.

Astfel, modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, duce automat la anularea lor, potrivit unei legi promulgate de președintele Iohannis și care se aplică de la data de 2 mai 2022.

În plus, aceeași lege stabilește și că, de luni, 2 mai, părinții nu le vor mai pot pune copiilor mai mult de trei prenume.

Completarea fără drept sau plastifierea certificatelor de stare civilă, interzisă

Potrivit avocatnet.ro Legea nr. 105/2022, apărută cu puțin timp în urmă în Monitorul oficial nr. 412 și care se va aplica de luni, modifică Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, pentru a stabili clar că este interzisă modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă.

Certificatele de stare civilă, adică cele de naștere, căsătorie sau deces, plastifiate ori modificate sau completate fără drept devin nule.

Cine constată nulitatea documentelor

Nulitatea acestor documente va fi constatată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul direcției de evidența populației sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.

Plastifierea reprezinta acoperirea documentelor în format tipărit cu un strat de plastic protector, de cele mai multe ori, prin aplicarea la cald a unei astfel de pelicule.

Ce mai prevede legea care aplică din 2 mai

Legea respectivă mai prevede și faptul că la înregistrarea nașterii unui copil la oficiul stării civile, părintele nu va putea da mai mult de trei prenume copilului (adică în afara numelui de familie).

Nu în ultimul rând, legea de față aduce o simplificare a procedurilor din domeniul actelor de stare civilă, ceea înseamnă, de fapt, reducerea timpului alocat soluționării cererilor în legătură cu acestea. Sursa alba24.ro

Continue Reading
La Top