URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PLAFONAREA COSTURILOR PRIVIND ENERGIA ȘI GAZELE NATURALE CONTINUĂ

Joi, 28 martie a.c., în cadrul ședinței de guvern, autoritățile au stabilit menținerea mecanismului de plafonare a costurilor privind energia și gazele naturale până în primăvara anului viitor. Astfel,  populația și companiile, în calitate de consumatori finali, vor rămâne în continuare protejați față de volatilitatea de pe piața energiei și a gazelor naturale.

“Astăzi, Guvernul României a adoptat o optimizare a Ordonanței 27, cea care instituie schema de compensare-plafonare și care a asigurat o stabilitate și o protecție a consumatorului final, atât cel casnic, cât și cel non-casnic”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul energiei.

De asemenea, autoritățile au eliminat posibilitatea introducerii taxei pe soare.

“O solicitare constantă pe care am primit-o și, iată, am fost cu urechile ciulite. Am eliminat taxa pe soare, am eliminat inclusiv posibilitatea introducerii taxei pe soare. Este un semnal de încredere pe care Guvernul României îl dă prosumatorilor. Prosumatorii sunt un fenomen în România. Au crescut de la mai puțin de 20.000 acum doi ani de zile până la 120.000 astăzi”, a adăugat aceeași sursă menționată anterior.

Conform ultimelor date disponibile, puterea instalată de prosumatori a ajuns la 1500 de megawați. Această valoare coincide cu o putere instalată care depășește centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă.

“Evident, producția fiind intermitentă, nu se ridică la nivelul unei producții în bandă, dar prosumatorii reflectă viitorul sistemului energetic, nu doar în România, ci și în lume. Asta înseamnă descentralizare, digitalizare, decarbonizare. Şi vom continua să susținem acest fenomen, inclusiv prin investiții fără precedent în rețeaua de distribuție din fondul pentru modernizare”, a conchis Sebastian Burduja, ministrul energiei.

Din martie 2025, facturile românilor n-ar trebui să crească. Mai mult decât atât, Comisia Europeană solicită direcționarea acestor măsuri către consumatorii vulnerabili. România a ales o variantă a acestei paradigme, în care a echivalat nivelul de consum pe gospodărie cu nivelul de venit. Asta înseamnă că persoanele care au un consum lunar de sub 100 de kilowați/oră plătesc cel mult 0,68 de lei kilowatt/oră, pe când o gospodărie cu peste 300 de kilowați/oră consum lunar plătește aproape dublu.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top