URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

PESTE 90 DE POSTURI, DEBLOCATE ÎN SPITALELE DIN CĂLĂRAȘI. SINDICALIȘTII SUNT NEMULȚUMIȚI ȘI AMENINȚĂ CU GREVA GENERALĂ

La finalul săptămânii trecute, Guvernul României a aprobat două memorandumuri prin care peste 7.600 de posturi din sănătate și asistență socială au fost deblocate. Dintre acestea, peste 3.000 se regăsesc în unitățile subordonate Ministerului Sănătății, iar restul sunt din unitățile sanitare subordonate autorităților locale.

Este o măsură benefică pentru sistem, întrucât în ultimii doi ani, de când au fost blocate posturile, sistemul a suferit, în sensul că unii oameni s-au pensionat, au plecat din diverse motive și e clar că a fost o presiune pentru cei care au rămas să lucreze”, a declarat Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași.

La nivelul județului Călărași au fost deblocate aproape 30 de posturi de medici.

Din ce știu, nu au fost aprobate toate posturile, dar este o gură importantă de aer pentru funcționarea sistemului de sănătate. Pot să vă spun că au fost deblocate toate posturile de medici pe care le-am solicitat în cele trei spitale. 29 de posturi de medici, aproximativ 60 de asistente și infirmiere și cred că 10 posturi de personal de specialitate”, a mai precizat administratorul public al județului Călărași.

Sindicaliștii nu sunt însă mulțumiți de numărul de posturi deblocate, în contextul în care, susțin ei, ar fi nevoie de peste 30.000 de oameni noi în sistem. Mai mult, sindicaliștii susțin că deblocarea posturilor a avut loc în contextul în care săptămâna trecută au avut o întâlnire cu primul ministrul, în cadrul căreia l-au anunțat că urmează să intre în grevă generală. Sindicaliștii nu au renunțat la idee și încă strâng semnături.

Punctul de vedere al decidenților era să preîntâmpine o asemenea acțiune și de aceea a apărut ca primă măsură această deblocare de posturi. Având în vedere situația din țară și ce se întâmplă în unitățile sanitare și de asistență socială, noi, cei din Federația Sanitas, am decis să continuăm această strângere de semnături în data de 17 (n.r. ianuarie). Vom vedea care este situația și dacă îndeplinim toate criteriile în vederea declanșării unei greve generale”, a declarat Valentin Robescu, președintele Sanitas Călărași.

Totodată, sindicaliștii spun că posturile deblocate nu vor fi ocupate din cauza salariilor mici. Aceștia susțin că salariile medicilor au rămas la nivelul anului 2018 și nu mai sunt atractive pentru cei care ar urma să intre în sistem.

Dacă ne referim strict la județul Călărași, un deficit mare de personal a existat întotdeauna și există și în momentul de față. Din păcate, deficitul mare este la Spitalul Județean  și în condiția în care prim-ministrul, ministrul de Finanțe, ministrul Sănătății nu vor decide să ia măsurile necesare în vederea creșterii veniturilor pentru personalul din cele două sisteme, chiar și aceste posturi care au apărut nu cred că se vor ocupa”, a mai precizat Valentin Robescu.

În perioada următoare urmează ca posturile deblocate în județul Călărași să fie scoase la concurs, în funcție de nevoile din spitale.

La acest moment nu știm când vor fi concursurile organizate, deoarece memorandumul a fost aprobat acum două-trei zile, urmează să facem o analiză la rece asupra nevoilor reale din sistem, să vedem exact unde avem cea mai mare încărcătură și presiune pe oameni și acolo vor fi organizate concursurile”, a declarat Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași.

Între timp, sindicaliștii se vor întâlni miercuri, din nou, cu premierul Marcel Ciolacu pentru o nouă rundă de negocieri și pentru a evita o grevă generală.

Continue Reading
La Top