URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PESTE 40 DE CLĂDIRI ALE ȘCOLILOR DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI NU AU AUTORIZAȚIE DE SECURITATE LA INCENDIU

În câteva zile, elevii din întreaga țară se vor reîntoarce în bănci, iar autoritățile fac ultimele verificări pentru ca noul an școlar să se desfășoare fără incidente. Una dintre problemele semnalate an de an este aceea a autorizației de securitate la incendiu, pe care multe dintre școli nu o dețin. În județul Călărași există la acest moment peste 40 de clădiri ale unităților de învățământ care nu au această autorizație.

Dintre cele 363 de clădiri ale unităților de învățământ, 112 dețin autorizații, 208 sunt clădiri construite înainte de 1996 și la care nu s-au adus modificări față de construcția de atunci și nu se încadrează pe obținerea autorizației. În schimb, la momentul acesta sunt 43 de clădiri ale unităților de învățământ care nu dețin autorizație de securitate la incendiu”, a declarat Adrian Păduraru, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași.

Pompierii militari călărășeni transmit, însă, că au primit documentația de obținere a autorizației pentru 17 dintre cele 43 de clădiri. Cele care nu au autorizație și nu o vor obține în perioada următoare vor avea parte de mai multe controale din partea pompierilor.

Încercăm, mai întâi, partea de îndrumare cu reprezentanții, directorii unităților sau marea majoritatea a clădirilor sunt în administrarea unităților administrativ teritoriale, discutăm cu primarii, dar unde nu se poate au primit și sancțiuni contravenționale”, a mai precizat Adrian Păduraru.

Cea mai mare amendă în astfel de cazuri este de 50.000 de lei și a fost aplicată deja mai multor primării din județ. Totuși, conducerea ISU Călărași transmite că numărul clădirilor unităților școlare din județul Călărași care nu au această autorizație este în continuă dinamică, asta pentru că primăriile obțin fonduri pentru renovarea școlilor, ceea ce implică și obținerea autorizației de securitate la incendiu. Școlile care vor să intre în posesia acestei autorizații au de îndeplinit mai multe condiții.

Sunt mai multe condițiile, niște normative. În principal este vorba despre asigurarea securității pe partea de securitate fizică, securitate la incendiu, să aibă sisteme de alarmare, căile de evacuare trebuie să fie conforme cu normativele în vigoare. Cam acestea sunt, în principal, marile probleme”, a declarat Adrian Păduraru, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași.

Pe lângă aceste condiții, pompierii mai verifică și dacă materialele folosite la construirea clădirilor sunt conforme și rezistente la foc.

Continue Reading
La Top