URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PESTE 100.000 DE MUNCITORI STRĂINI PE PIAȚA FORȚEI DE MUNCĂ

România va accepta și anul acesta un număr de 100.000 de muncitori străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, număr similar cu cel de anul trecut, dar dublu comparativ cu 2021. Numărul de salariați nou-admiși pe piața locală a muncii a crescut, însă, semnificativ începând cu 2019, când au fost acceptați 30.000 de muncitori, contingent pentru care s-a optat și în 2019. În domenii precum cel al construcțiilor, în restaurante, protecție și pază, transporturi rutiere de mărfuri, comerț se practică cel mai mult importul de candidați non-UE, din cauza deficitului masiv de forță de muncă.

Din cauza valului mare de solicitări, procedurile de angajare sunt deseori îngreunate, atât la consulate, cât și la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), motiv pentru care angajatorii riscă să rămână descoperiți cu forța de muncă aproape jumătate de an.
Începând cu anul trecut, avem mari dificultăți din motive birocratice, dar nu birocratice din perspectiva întocmirii documentaților, cât a termenelor cu care instituția, Inspectoratul General pentru Imigrări, reușește să ducă la bun sfârșit aceste solicitări. În toți cei 19 ani de când lucrez în domeniul acesta al imigrărilor, nu am întâlnit asemenea întârzieri. Niciodată nu a fost valul de solicitări atât de mare, însă nici instituția nu cred că și-a adaptat structura de personal, astfel încât să poată procesa într-un termen legal stabilit tot valul acesta de solicitări”, explică Gabriela Pleșa, director general Global Mobility, companie de consultanţă în HR şi mobilitate internaţională.

Procesul de obținere a vizelor durează „sașe luni cu decență”, spune Gabriela Pleșa, în contextul în care la nivelul consulatelor, o programare se poate obține în decurs de două luni, față de 10 zile cât dura în trecut. Foarte important este că termenul de acordare a vizei nu trebuie să depășească șase luni, pentru că șase luni este și termenul de valabilitate al avizului de muncă.
La finalul lui 2022, cele mai mari probleme au fost la consulatul din New Delhi, care procesează actele pentru trei țări: India, Nepal și Bangladesh.Probleme majore au fost tot spre finalul anului trecut și la Ambasada României din Manila (Filipine), unde serviciile consulare au fost suspendate în octombrie 2022, potrivit unui anunț al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Depunem documentațiile după ce obținem avizele de muncă și ne vin programările undeva la un termen de 2 luni. Avem puține consulate care au capacitatea azi, de a procesa cererile în termenile stabilite. În Thailanda am avut șansa de a obține programările în termenii clasice. Dar în restul țărilor, Turcia de exemplu, nu mai spun de India care avea dificultăți și înainte, nu se întâmplă acest lucru”, spune Gabriela Pleșa.

Auto și construcțiile, cele mai afectate de întârzieri

Anul acesta, nivelul solicitărilor va rămâne cel puțin ca la nivelul anului trecut, consideră Gabriela Pleșa. Deși sunt industrii în care criza „va bate la ușă”, nevoia de personal tot va exista. În general, domeniile care „suferă” cel mai mult ca urmare a întârzierilor birocratice sunt construcțiile și domeniul automotive, acolo unde producția nu poate sta pe loc, motiv pentru care planurile de execuție sunt date peste cap.
Se construiește foarte mult în continuare, cel puțin la nivelul București-Ilfov și în orașele mari. Vor fi cereri, sunt cereri. Din păcate, tot acest timing de la Inspectoratul pentru Imigrări nu ajută deloc (…) Odată cu aprobarea noului contingent (n.red pentru anul 2023), IGI a emis un comunicat prin care a informat companiile și solicitanții asupra faptului că toate dosarele care au fost înregistrate nu au primit vreo programare (sau care sunt în derulare pentru soluționare, vor fi soluționate negativ). Practic, asta însemnând ca toți cei care au depus dosarele să reia procedura de la zero. A fost absolut inedită situația aceasta. Și imaginează-ți cât de mult îngreunează tot procesul acesta”, își amintește Gabriela Pleșa.

Cum se desfășoară procesul de recrutare pentru un muncitor străin. Cele mai importante etape
Recrutarea și selecția de personal străin adus pe teritoriul țării noastre reprezintă un proces amplu din punct de vedere birocratic, de lungă durată, dar și mult mai costisitor dacă facem o comparație cu campaniile de atragere a candidaților autohtoni. Este motivul pentru care unii angajatori din România nu iau în calcul de la bun început soluția importului de candidați.
Procedura de recrutare a străinilor de către angajatori, persoane fizice sau juridice din România, necesită, potrivit datelor regăsite pe site-ul Ministerului Muncii, parcurgerea acestor prime etape majore:
• obţinerea avizului de angajare;
• obţinerea unei vize de lungă şedere;
• obţinerea dreptului de şedere;
• eliberarea unui permis de şedere în scop de muncă / în scop de detaşare.


Sursa: Wall- Street

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top