În ultima vreme, sistemul sanitar din România a fost marcat de probleme semnificative, cum ar fi lipsa resurselor, condițiile precare de lucru și salariile mici ale personalului medical.
Aceste provocări au dus la apariția unui fenomen deosebit de interesant și de impact – greva japoneză. Inspirată de practica din Japonia, greva japoneză a devenit o metodă de protest adoptată de personalul medical român, care luptă pentru drepturile și condițiile lor de muncă îmbunătățite.
Angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă japoneză în perioada 7 iunie – 15 iunie (vor lucra cu banderole albe pe braț), urmând ca la finalul lunii iunie să declanșeze greva generală, în cazul în care Guvernul nu aplica soluțiile deja discutate pentru revendicările lor, a anunțat încă de săptămâna trecută Federația Sanitas.
Revendicările SANITAS sunt:
Pentru sectorul de negociere colectivă SĂNĂTATE:
- Deblocarea posturilor în sistemul sanitar public.
- Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate.
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;
d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual. - Reluarea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, acesta asigurând: predictibilitatea creşterii veniturilor fiecărui salariat din sistem, o ierarhie corectă şi echitabilă a salariaţilor din sistem.
- Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate.
- Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.
- Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE.
- Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.
Pentru sectorul de negociere colectivă ASISTENȚĂ SOCIALĂ: - Deblocarea posturilor în sistemul de asistenţă socială.
- Punerea în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Asistenţă socială.
a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;
b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;
c. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual; - Începerea discuţiilor asupra proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor cu respectarea principiilor stabilite în cadrul grupului de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii, completat cu funcţiile specifice asistenţei sociale, cele două sisteme beneficiind, întotdeauna, de o grilă comună.
- Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Asistenţă socială.
- Stabilirea imediată a unui calendar de negociere şi semnare a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă ASISTENŢĂ SOCIALĂ.
- Garantarea locurilor de muncă pentru toţi salariaţii din sectorul de negociere colectivă Asistenţă socială – membri ai Federaţiei Sanitas din România.