În dimineața zilei de 24 noiembrie 2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Călăraşi, au efectuat cinci percheziţii domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat şi trafic de minori.
În fapt s-a reţinut că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, un suspect a inițiat un grup infracțional organizat structurat, pe care l-a condus din penitenciar, din care au făcut parte atât membri ai familiei sale, cât şi un apropiat al acestora, în scopul comiterii unor infracțiuni de proxenetism și trafic de minori, în țară și în străinătate.
În desfăşurarea activităţii infracţionale, cei 7 membri ai grupului au acţionat de pe diferite paliere, de comandă sau de execuţie, și au avut fiecare rolul său bine definit în cadrul grupării. De cele mai multe ori, pentru recrutarea tinerelor, în vederea practicării prostituţiei în beneficiul grupării, aceştia foloseau metoda “loverboy”.
În perioada de referinţă membrii grupului ingraţional organizat au acţionat concertat, în scopul recrutării şi exploatării, prin obligarea la practicarea prostituţiei pe raza judeţului Călăraşi, a două tinere minore, în vârstă de 16 ani la data recrutării, obţinând beneficii financiare consistente din aceste activităţi. Totodată, membrii grupului au participat la recrutarea şi plasare a 4 tinere majore, pe pieţele de prostituţie din Italia, Germania şi Marea Britanie, obţinând foloase materiale de pe urma acestor activităţi.
La sediul DIICOT– Biroul Teritorial Călăraşi au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 30 de persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Călăraşi.
DIICOT-Biroul Teritorial Călărași face precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Foto: www.tion.ro