ACTUALITATE
PARC DE ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE, LA CĂLĂRAȘI
Consiliul Județean (CJ) Călărași intenționează să construiască un parc de știință și tehnologie, destinat elevilor, profesorilor și firmelor din județ. Ideea îi aparține fostului profesor și inspector școlar, Klaus Nicolae Micescu. Acesta a fost prezent, alături de delegația CJ, la finele lunii octombrie, în Klagenfurt (Austria), unde a văzut un astfel de laborator educațional în cadrul căruia tinerii pasionați de știință și tehnologie învață în mod creativ, iar profesorii beneficiază de cursuri de formare profesională. Vicepreședintele CJ, Mihăiță Beștea, a fost și el prezent în Austria și este cel care și-a dorit să implementeze acest proiect. În data de 8 decembrie 2021, la sediul CJ, a avut loc o întâlnire cu mediul de afaceri și cel academic din Călărași și București, unde a fost prezentată ideea acestui proiect.
“Nu este prima mea vizită în Călărași De-a lungul ultimului an, am fost în Călărași de câteva ori. E important momentul acesta pentru județul dumneavoastră, pentru simplul motiv că îmi dau seama că experiența din Austria a fost una atât de încântătoare privirii și perspectivei, încât v-ați gândit că puteți face aceste lucruri la Călărași. Am discutat despre cum va arăta acest proiect, care pot fi sursele de finanțare pentru acest proiect. E clar că e o intenție curajoasă a autorităților locale, pentru care vă felicit, deoarece acestea nu sunt neapărat întotdeauna o prioritate. Cineva din mediul nostru preuniversitar a venit către dumnevoastră cu o idee, ați reunit toți actorii interesați pentru a vedea care sunt cele mai bune soluții pentru elevi, profesori, firme care vor veni către dumneavoastră, în acest proiect. Am văzut proiectul, l-am discutat din perspectiva obiectivelor. Am făcut recomandări cu privire la faptul că întreaga comunitate trebuie să fie implicată în acest proiect. Mi-aș dori ca acest proiect, care va dura câțiva ani, pentru că este unul de durată, să se multiplice. Din perspectiva Ministerului Educației, aveți toată susținerea necesară, astfel încât fondurile care au venit deja în prima tranșă prin PNRR, pe componenta educațională, să fie cunoscute de către dumneavoastră, să vă faceți o analiză de nevoi pentru a vedea cum puteți construi acest proiect”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației, Maria-Ștefania Manea.
“Conceptul din spate este optimizarea. Că se face, că nu se face proiectul meu de suflet, marele meu câștig este acela că am întâlnit niște oameni deosebiți, cu care m-am înțeles din priviri. Astăzi, consider că este un moment de răscruce înn istoria modernă a județului nostru, pentru că poate să însemne așezarea bazelor unei modernizări, a unei dezvoltări durabile. Consider că întâlnirea noastră stă sub ideea unui concept cheie, aceea de sinergie. De aceea, suntem invitați cu toții aici. M-am bucurat să găsesc atâta deschidere. Avem în echipă tineri care își văd copiii în viitor, avem pensionari care își văd nepoții lucrând într-un astfel de centru, avem viziune și se numește sinergie. În filozofia indiană,1+1=11, asta înseamnă sinergie. Nu vom putea construi nimic solid în județul nostru, dacă nu apelăm la aceste concepte moderne. Directoarea adjunctă de la ADR Sud Muntenia, Mirela Tache, a spus că va exista o axă care se numește Europa, o regiune educată. Ideea este de a lucra împreună, altfel nu va avea niciun succes dacă facem niște clădiri și atât. În parcul Danubius, am zis că vom pune laolaltă educația, cercetarea și producția, educația altfel decât la școală. Parcul va fi o scenă de acțiune integrată, interdisciplinară și transdisciplinară“, afirmat inițiatorul proiectului, prof. Klaus Nicolae Micescu.
Managerul Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu”, Laura Munteanu, a vorbit despre laboratorul digital din cadrul instituției culturale.
“Am venit la bibliotecă și am găsit acolo un univers fascinant. Dincolo de secțiile funcționale din bibliotecă, am găsit niște oameni minunați și deschiși pentru a face activități diferite de cele obișnuite din instituție. Am avut șansa ca din anul 2020 să deschidem acest laborator smart în cadrul bibliotecii, realizat de Consiliul Județean, în parteneriat cu INACO. Acest laborator digital a reprezentat și pentru noi o provocare. Am avut activități cu copiii. Laboratorul digital dispune de echipamente performante și reprezintă șansa de a desfășura activități complementare, astfel încât elevii să dobândească competențe digitale”, a spus sursa citată.
“Cunosc bine fenomenul educațional, pentru că sunt copil de cadru didactic și știu ce înseamnă munca cu oamenii. Am pornit, în 2019, acest proiect la Biblioteca Județeană, un laborator inteligent cu ajutorul colegilor din Direcția de Dezvoltare și azi suntem într-un moment important pentru că am demonstrat că putem mișca lucrurile foarte rapid, aplicat în tot ceea ce ne propunem. Sunt convins că proiectul va putea fi finanțat în perioada următoare. Sunt convins că vom avea tot suportul tehnic din partea ADR Sud Muntenia. Împreună cu colegii din primărie și Consiliul Județean vom putea crește nivelul de educație al copiilor noștri, pentru că educația înseamnă civilizație, iar baza de temelie a unei țări civilizate o putem face doar cu ajutorul copiilor noștri și suntem obligați să contribuim direct la acest lucru. Vă felicit și suntem partenerii dumneavoastră în acest proiect și vă mulțumesc pentru prezență”, a subliniat administratorul public al Primăriei Municipiului Călărași, Eduard Grama.
“Experiența pe care am acumulat-o în proiectele MaST este de foarte multă vreme. (…) Vă felicit, domnule Micescu. Azi s-a făcut poate unul din pașii principali, acela de a cunoaște ce presupune acest proiect și cum am putea să îl implementăm la Călărași. Vă felicit pentru deschidere, domnule Mihăiță Beștea. Legat de prezentarea dumneavoastră, noi am avut o întâlnire cu 10 minute înainte a fi prezenți în sală și am văzut că s-a identificat sursa de finanțare și vreau să laud ADR Sud Muntenia pentru fondurile pe care le promovează. Experiența pe care azi pot să o aduc către acest proiect este cea dobândită ca inspector pe discipline tehnice. Vă asigur de tot sprijinul meu”, a precizat inspectorul școlar general al ISJ Călărași, Roxana Pațurcă.
Directoarea Direcției Economice a ADR Sud Muntenia, Mirela Tache, a prezentat oportunitățile de finanțare pe perioada 2012-2027.
De la anul, se vor lansa ghidurile de finanțare pentru accesarea de fonduri, în vederea implementării unor proiecte. Consiliul Județean Călărași a identificat următoarele surse de finanțare pentru centrul educațional Danubius: Programul Operațional Regional; INTERREG VI A; SEE Grants; fonduri structurale de cercetare; fonduri naționale; contribuții ale partenerilor privați.
Parcul de Știință și Tehnologie Danubius este un proiect modular. Scopul acestuia este dezvoltarea durabilă a județului Călărași. Parcul va cuprinde un campus educațional pentru copii și adulți cu accente puternice în practică. Din punct de vedere al cercetării, se va pune accent pe tehnologiile informaționale și de comunicații, precum și pe sursele de energie verde. De asemenea, se vor putea înființa start-up-uri de succes.