URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PÂINEA ESTE TOT MAI SCUMPĂ

Pâinea este tot mai scumpă, din cauza majorării prețurilor la energie, gaze și materie primă. Predicțiile arată că scumpirile se vor ține lanț. Potrivit www.zf.ro, preţul pâinii la începutul anului 2022 trece de 10 lei/kg pentru o pâine albă feliată. El a crescut de la 3% până la 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în funcţie de gramaj, tip sau producător, arată datele colectate de Ziarul Financiar de la jucători din piaţa de morărit şi panificaţie şi din retailul modern. Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) a solicitat autorităților, în luna ianuarie a.c., să ia măsuri de urgenţă, din cauză că sectorul de morărit-panificație este cel mai lovit de creșterile costurilor de producție.

Încă din trimestrul IV al anului 2021, am sesizat autoritățile statului despre faptul că sectorul de morărit-panificație a fost și este cel mai lovit de creșterile nemaiîntâlnit de mari ale costurilor de producție, deoarece, spre deosebire de alte sectoare, la panificație și morărit prețul materiei prime (grâu, făină) aproape s-a dublat, afirmă reprezentanții ROMPAN.

Patronatul Român susține că gazele naturale au crescut de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar costul forței de muncă este în creștere, existând mari presiuni din partea angajaților pentru ajustarea salariilor pe fondul creșterilor generale ale prețurilor la alimente și utilități.

Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici, mulţi procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a preţurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori. Preţurile de vânzare la produsele de morărit-panificaţie nu au ţinut pasul cu costurile de producţie, fiind necesare noi majorări de preţuri în acest început de an”, menționează ROMPAN.

Pentru atenuarea șocului scumpirilor la făină și pâine, Consiliul Director ROMPAN a supus atenției factorilor guvernamentali luarea de urgență a mai multor măsuri:

“1. Să se acorde o subvenție morilor de grâu care macină grâu românesc, cu influențe directe în prețul făinii și mai departe în prețul pâinii și al celorlalte produse făinoase. Prin această măsură se subvenţionează întreaga cantitate de grâu românesc procesat în morile din România, dispărând şi cantităţile măcinate evazionist. Astfel, prin fiscalizarea întregii cantităţi de făină şi pâine estimăm o creştere a încasărilor bugetare cu 25-30%. Considerăm că această măsură se poate aplica în cursul semestrului I 2022, urmând a se rediscuta pentru semestrul II al anului 2022 în funcţie de evoluţia pieţei.

2. Reducerea TVA la produsele alimentare la 5%; măsura ar duce la scăderea prețurilor finale din magazine și, de asemenea, va conduce la o diminuare a evaziunii fiscale. Subliniem că măsura similară implementată în anul 2013 când reducerea TVA s-a făcut de la 18% la 9% a avut efectul scontat de reducere a prețului la raft și a reducerii evaziunii fiscale.

3. Implementarea unui sistem de taxare a muncii, similar cu cel aplicat în construcții; această măsură ar aduce venituri suplimentare salariaților fără o creștere a prețurilor de producție.

4. Instituirea sistemului de taxare inversă pentru plata facturilor de curent și gaze naturale consumate.

5. Crearea unei scheme de ajutor în cadrul PNS, prin modeul schemei GEBER, pentru finanțarea investițiilor din sectorul alimentar pentru produsele neincluse în Anexa 1 la Tratatul de aderare a României la UE.”

„Sperăm că propunerile noastre vor fi analizate şi vor fi preluate de urgenţă în politicile Guvernului privind sectorul nostru de activitate”, a transmis Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase. (Georgiana ȘERBAN)

Sursa foto: www.pinterest.com

Continue Reading
La Top