URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

PĂCĂNELELE, INTERZISE ÎN PESTE 96% DINTRE LOCALITĂȚILE DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI: „14 ANI AM PIERDUT SALARIILE NUMAI LA EI” / „EU I-AM FURAT ȘI GĂINILE LUI MAMA”

Proiectul de lege care prevede interzicerea „păcănelelor” în localităţile care au sub 15.000 de locuitori a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, „păcănelele” vor dispărea din peste 90% dintre localitățile din România. În ceea ce privește județul Călărași, aceste jocuri vor fi eliminate din 96% dintre localități. Singurele unități administrativ teritoriale din județ care au peste 15.000 de locuitori sunt municipiile Călărași și Oltenița, astfel că „păcănelele” vor rămâne în continuare aici.

De cealaltă parte, locuitorii din comunele și orașele mici vizate proiectul de lege au păreri împărțite. Unii dintre ei salută această măsură și spun chiar că „păcănelele” i-au afectat foarte mult de-a lungul timpului.

Erau bune, că ne mai distram, dar să le scoată, că e mai bine. 14 ani am pierdut salariile numai la ei, s-au dus banii”, a spus un alt localnic.

Eu i-am furat și găinile lui mama, le-am vândut și am jucat la păcănele. A doua zi m-a gonit de acasă. Muncesc și eu cu ziua acum. M-a dus și pe la poliție mama. Am început să plâng să își retragă plângerea. Scoteți-le dacă aveți putere, să nu le mai văd pe aici”, a mărturisit un bărbat.

Nu prea mă interesează, că nu joc și nu îmi plac jocurile de noroc. Decât să dau banii la păcănele, mai bine iau o bere”, a precizat un alt cetățean.

Foarte bine fac (n.r. că le interzic). E liniște, copiii au altă capacitate, nu se mai duc la păcănele și e cel mai frumos. E foarte rău, ca un drog e, exact ca un drog”, a mai precizat un alt bărbat.

„E O PLĂCERE ASTA”

De cealaltă parte, există voci care spun însă nu sunt de acord cu interzicerea „păcănelelor”.

Nu e bine. Nu mi se pare o idee bună. Ce, ia banii din buzunar cu japca? E o plăcere asta. Ai pus 10 lei acolo și iei ce iei”, a spus un bărbat.

Eu, de exemplu, sunt proprietar, îmi iau chirie. Băieții sunt liniștiți. Nu trebuia (n.r. să le interzică). Își mai făceau de lucru băieții, nu se băteau, erau liniștiți. Dar, da, aveți dreptate, se lipseau de mâncare. Spre exemplu unul de aici din cartier are o grămadă de copii și cum îl vedeai, juca și la păcănele și la pariuri”, a declarat un alt bărbat.

Totuși, proiectul nu include restricții și față de sălile de pariuri sportive, astfel că firmele vor putea în continuare să amplaseze în orice localitate astfel de săli. În Parlament se mai află în acest moment și alte inițiative legislative referitoare la industria jocurilor de noroc. Partidele din opoziție acuză că proiectul adoptat ieri a fost trecut pe repede înainte de PSD și PNL și nu au apucat să depună amendamente. Reprezentanții USR și AUR au mai precizat că noile modificări nu vor elimina problemele pe care le implică această industrie.

Este o ipocrizie fără margini să vă prefaceți că vreți să opriți acest flagel, însă să puneți la vot și în dezbatere doar un proiect care oricum este Ordonanță de Urgență în vigoare, la care ați modificat câteva lucruri, multe dintre ele cerute chiar de industria păcănelelor”, a declarat deputatul USR Ionuț Moșteanu.

Aveți pantofi de 1.500 de euro și sunteți sponsorizați din banii de pe jocurile de noroc. Să vă fie rușine. Explicați ce faceți cu Novomaticul, explicați de ce ajungem în comunitățile defavorizate să avem familii despărțite pentru că voi nu vreți să treceți celelalte proiecte de lege care protejează aceste comunități de oameni săraci. Voi, guvernare socialistă”, a spus și deputatul AUR George Simion.

Reprezentanții PSD au precizat că nu au fost votate în bloc toate proiectele de lege referitoare la industria jocurilor de noroc, pentru a avea șansa de a corecta eventualele probleme pe care le va aduce proiectul de lege adoptat ieri.

Mă întreb de ce astăzi sunteți atât de supărați. Există două posibile explicații. Una, că vă sponsorizează și v-au cerut să blocați legea astăzi în Parlament sau a doua explicație, aceea că vă deranjează foarte tare că amendamente depuse de actuala majoritate fac, în sfârșit, prima lege împotriva industriei păcănelelor”, a precizat deputatul PSD Alfred Simonis.

Inițiativa va începe să producă efecte după 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, păcănelele ar urma să fie eliminate din localitățile care au sub 15.000 de locuitori la sfârșitul lunii aprilie. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților cu 243 voturi „pentru”, zero împotrivă, patru abțineri și doi deputați care nu au votat.

Continue Reading
La Top