ADMINISTRAȚIE
OPORTUNITĂȚI DE FINANȚARE PRIN PNRR ȘI PNI ANGHEL SALIGNY
Vicepreședintele Organizației Județene de Femei a PSD Călărași, Mirela Tache, a prezentat, în data de 24 martie a.c., în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul PSD Călărași, oportunitățile de finanțare disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență și Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
“Astăzi, o să discutăm despre câteva oportunități de finanțare puțin mai avansate, la nivel național, în special Planul Național de Redresare și Reziliență, pe diferite componente, dar și pe partea de program Anghel Saligny. Ca și informații generale, legate de Planul Național de Redresare și Reziliență, trebuie să știm că 70% din finanțare trebuie să fie contractată până la 31 decembrie 2022 și 30% până la sfârșitul anului 2023. De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că toate măsurile care au fost întreprinse ,începând cu 1 februarie 2020, sunt eligible în cadrul PNRR, dacă respect condițiile finanțatorului respectiv. De asemenea, jaloanele și țintele din cadrul PNRR trebuie atinse până la 31 august 2026 și plățile, finalizate până la sfârșitul anului 2026.
Pentru moment, există câteva componente mai avansate în cadrul PNRR, cele lansate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Fondul Local și Valul Renovării. Ele au fost supuse spre analiză publicului larg și, în luna aprilie, urmează să se lanseze aceste ghiduri. Chiar ministrul a menționat că se va asigura inclusiv partea de supracontractare cu 30%. Există un buget în valoare de aproximativ 5,55 miliarde de euro pe aceste două componente. Pe componenta Fondul Local există un buget prealocat pe fiecare unitate administrativ-teritorială, la prima lansare. La cea de-a doua lansare, va fi pe principiul apel competitiv, dacă nu se consumă tot bugetul aferent. Ca și ținte, prin Fondul Local se dorește să se construiască cel puțin 5.522 de locuințe pentru tinerii medici și profesori, să se achiziționeze minimum 1.091 de km de piste de biciclete, 1.135 de autobuze, troleibuze, tramvaie și microbuze noi electrice sau pe hidrogen și peste 13.200 de stații de încărcare electrică pentru autovehicule.
În ceea ce privește Valul Renovării, prin această componentă se dorește reabilitarea a aproximativ 1.400 de blocuri, undeva la 1,3 milioane de metri pătrați reabilitați, dar și a peste 2.000 de instituții publice aferente. Modul de selecție a acestor proiecte, prin componenta Valul Renovării, pe prima rundă, va fi apel deschis competitiv, în limita bugetului alocat, cea de-a doua rundă, dacă nu se cheltuiesc toți banii pe apel necompetitiv, va fi pe principiul primul venit, primul servit.
Începând cu luna aprilie, Ministerul Dezvoltării va lansa o platformă digitală, unde fiecare localitate va ști care este suma prealocată și care sunt investițiile pentru care pot cheltui aceste sume de bani și și-au asumat că vor contracta toți banii pe cele două componente, până la sfârșitul anului 2022. Mai există o serie de componente care prin Ordonanța de Guvern 124/2021 încearcă să se delege la nivel regional pentru o mai bună gestionare și o ușurare a autorităților publice în a depune și a implementa aceste componente, respectiv componenta de sănătate, componenta de reforme sociale, componenta de educație. În momentul de față, există o tendință de la nivel național de delegare inclusiv pe mediul privat a unei componente de granturi până la 100.000 de euro pe partea de digitalizare. Încă se discută pe aceste aspecte.
Calendarul lansărilor va fi foarte aglomerat, în următoarea perioadă, bugetele autorităților publice vor fi foarte încărcate și, la PNRR, avantajul este că primăriile au contribuție de 0%.
De asemenea, am mai prezentat, în mediul online, acea posibilitate de depunere în cadrul ProgramuluI Național de Investiții pe Anghel Saligny, partea de sisteme de distribuție a gazelor naturale, inclusiv a branșamentelor, depunerea pentru prioritățile locale este până pe 26 aprilie 2022. Se dorește construirea a 2.500 de km de conducte de gaze și branșare a peste 150.000 de familii la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Bugetul este undeva la 55,5 miliarde de lei, în cazul acesta, și informații pentru investiții se pot consulta tot pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, a subliniat Mirela Tache.