URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

OPINIILE CETĂȚENILOR CU PRIVIRE LA REINTRODUCEREA UNIFORMELOR ȘCOLARE

În contextul dezbaterii tot mai intense privind reintroducerea uniformelor școlare în școlile publice, am intervievat cetățenii pentru a afla opinii diverse cu privire la această schimbare propusă în sistemul educațional.

În România uniformele şcolare au o tradiţie neîntreruptă încă din secolul al XIX-lea şi până în zilele noastre. Primele uniforme şcolare de pe teritoriul ţării noastre au apărut la Turnu Severin în 1897. La acest moment doar la nivelul claselor primare mai exista obligativitate din punct de vedere vestimentar.

Potrivit Regulamentului Cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ, elaborat și aprobat de ministerul Educației, pe baza căruia școlile își creează propriul regulament de ordine interioară, articolul 187, alin 2, “în unitățile de învățământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceștia a serviciului pe școală, interzicerea participării la cursuri sau sancționarea elevilor care nu poartă uniforma unității de învățământ sau altele asemenea.”

Opiniile variază considerabil, iar această dezbatere a devenit subiectul fierbinte al discuțiilor în rândul comunității. Printre cei intervievați, se regăsesc păreri pro și contra reintroducerii uniformelor școlare.

La nivelul municipiului Călărași, elevii au fost contra reintroducerii uniformei școlare invocând motive precum creativitatea în ținute, libera alegere, stiluri diferite și evoluția școlară.

În rândul părinților și al vârstnicilor am întâlnit deschidere și dorință către uniforma școlară și regulamente privind vestimentația elevilor. Purtarea uniformei elimină stresul copiilor (dar şi al părinţilor) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum şi a tentaţiei de a purta la şcoală o vestimentaţie excentrică, din tendinţa specifică vârstei de a epata în faţă colegilor sau de a se impune în faţa acestora.

Un avantaj economic real pentru părinţi îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei şcolare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinţii nu vor mai fi nevoiţi să reînnoiască frecvent garderoba de şcoală a copiilor.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top