Consideraţi nomazi, romii au reuşit să îşi dezvolte o serie de tradiţii, care au fost transmise din generaţie în generaţie. Deşi mare parte din romi au renunţat la unele dintre obiceiuri, adaptându-şi modul de viaţă cu al majorităţii, câteva dintre tradiţii au reuşit să treacă testul timpului.
Printre aceste obiceiuri se numără unele care ar părea cel puţin ciudate, privite din afară. Despre aceste tradiții ne-a vorbit cu deschidere Alin Ceacărescu, președinte al Partidei Romilor din Călărași.
“Dacă vorbim despre obiceiurile și tradițiile romilor, știm cu toții că după perioada sclaviei ei au rămas neavând proprietăți, bunuri, pământ și s-au întors la boieri pentru a-și continua munca. Prin îndeletnicirea lor, știm că au fost foarte buni meseriași, iar după meserie, s-au împărțit în mai multe neamuri și categorii. Criteriul de împărțire a fost după îndeletnicirea pe care o aveau. Aceștia s-au împărțit în mai multe categorii: căldărari, lingurari, spoitori, ursari. Căsatoriile în familiile romilor se fac la o vârstă fragedă, și din surse neoficiale suntem în primele locuri în țară, ca județ, la căsătoriile timpurii. Știți că femeilor le place să poarte basmale, le plac culorile stridente și fustele lungi, iar bărbații se poartă cu mustață și cu pălarii. Avem muzică tradițională romă, deoarece suntem un popor energic și pozitiv.” a declarat Alin Ceacărescu, președintele Partidei Romilor din Călărași, pentru Canal SUD.