URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

O ROMÂNCĂ VA CANDIDA LA CONSILIUL LOCAL DIN NORVEGIA

Roxana Stangebye se numește românca care vrea să candideze la consiliul local din Sigdal, Norvegia. Ea are 29 de ani și s-a născut într-un sat din Bacău. Roxana provine dintr-o familie cu 14 copii și a venit în Norvegia ca muncitoare sezonieră când avea doar 19 ani.

Zece ani mai târziu, aceasta are o fermă de vaci și cetățenie norvegiană și este liderul fermierilor din regiune.

Ferma pe care o conduce Roxana din 2019, există aici din anul 1.000 și aparține familiei lui Oddvar de trei generații. Grajdul, casele și terenul agricol se întind pe o suprafață de 350 de ari, la care se adaugă 580 de ari de pădure, în mijlocul cărora se află o cabană mică, fără utilități, fără curent electric și fără semnal la telefon, unde se retrage Roxana când are nevoie de liniște.

În 2019, Roxana a închiriat ferma de la Oddvar și a făcut mai multe investiții. A cumpărat un tractor și a modernizat grajdul. Cele 75 de vite de la fermă sunt rasa NRF, dintre acestea, 20 fiind vaci de lapte, iar restul viței sau vaci tinere, care nu au fătat încă.

Cele 20 de vaci din grajd dau în jur de 130 de tone de lapte pe an, pe care Roxana îl vinde la o cooperativă norvegiană de produse lactate.

În 2013, când a venit în Norvegia să culeagă căpșuni, Roxana avea 19 ani. Locuia în Văsiești, un sat de lângă Moinești, în județul Bacău, și era cea mai mică dintr-o familie cu 14 copii. Făcea construcții de lemn împreună cu tatăl său și mai mulți frați din familie și câștiga 700 de lei pe lună.

La Biserica Penticostală din satul vecin, unde familia Roxanei merge la slujbă în fiecare duminică, au aflat că o fermă de căpșuni din Norvegia caută muncitori sezonieri.

A ajuns la ferma lui Oddvar Stangebye, iar Roxana a fost impresionată de locul în care muncea, de norvegieni și de libertatea pe care o simțea aici. Se trezea să culeagă căpșuni la trei dimineața, când era deja lumină, și alegea cele mai frumoase fructe pentru nunți – căpșunile trebuie să fie egale, pentru că norvegienii le pun în paharele de șampanie.  Nu i s-a părut că face mare lucru, așa că a fost surprinsă când clienții au lăudat-o pentru efortul ei: „Good job, Roxana! Good job!”. A fost primul moment în care și-a dat seama că societatea norvegiană te apreciază pentru munca ta, indiferent care ar fi aceasta. 

Oddvar avea nevoie de ajutor la ferma de vaci, așa că Roxana lucra și la grajd după ce termina de cules căpșuni. A învățat să spele animalele, să le mulgă și să le hrănească. Roxana a continuat să muncească la fermă împreună cu Oddvar, care a învățat-o tot ce știa despre creșterea vacilor. Au cultivat și căpșuni până în 2020, când au renunțat din cauza pandemiei.

Anul acesta a primit premiul Fermierul Anului pentru felul în care reprezintă industria fermierilor din Norvegia: Roxana e activă și a avut mai multe apariții în presa locală și națională. În iunie a vorbit la întâlnirea anuală a fermierilor despre nevoia ca statul norvegian să-i ajute pe micii fermieri să construiască ferme robotizate.  

De anul trecut, Roxana are cetățenie norvegiană. „Am zis că dacă tot sunt implicată și fac multe pentru localitate, de ce să nu fiu cetățean”. A dat un test de limbă și unul de cultură generală, pentru care a învățat câteva săptămâni.

La toamnă va candida la consiliul local din partea Senterpartiet (e pe locul 11 pe o listă cu 25 de candidați). Ca să poată reprezenta partidul la alegerile locale, Roxana a dat un examen din programul lor politic.

Roxana spune că acum se simte mai mult norvegiană decât româncă. „Civilizația face foarte mult. Aici, când te duci în oraș, toți îți zâmbesc, chiar dacă nu te cunosc. În România simt foarte multă presiune, gălăgie, unul țipă, altul zbiară. E un pic depresiv. Când mă duc în România, mă duc s-o vizitez pe mama sau surorile. Mă duc în vizită și după trei zile mă ia dorul de casă (de Norvegia)”. Nu-i este dor de țara natală, pentru că nu a fost fericită aici. Singurele lucruri care îi lipsesc sunt unele feluri de mâncare și comunitatea de la biserică.

Sursă: libertatea.ro

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top