URMĂREȘTE-NE

SĂNĂTATE

O NOUĂ PREMIERĂ MEDICALĂ, LA SPITALUL JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI: POLIPECTOMIE ENDOSCOPICĂ A DOI POLIPI RECTALI DIFICILI

Spitalul Județean de Urgență Călărași se dezvoltă în mod continuu. În luna martie a anului trecut, medicul specialist gastroenterologie, Ioana-Luissa Ionică, s-a angajat la unitatea medicală, deoarece călărășenii aveau nevoie de un astfel de doctor, județul nostru fiind deficitar la această specialitate. Odată cu venirea acesteia și a colegei sale, Liliana Albușoiu-Vodă, în instituția de sănătate, a luat ființă și Compartimentul de Gastroenterologie. Mai mult decât atât, s-a deschis și laboratorul de endoscopie, care a fost dotat prin sprijinul Consiliului Județean Călărași. Chiar săptămâna trecută s-a desfășurat, în premieră pentru Spitalul Județean de Urgență Călărași, o intervenție endoscopică, respectiv o polipectomie a doi polipi rectali dificili, cu grad ridicat de malignitate, evitându-se, în acest mod, intervenția chirurgicală clasică, după cum ne-a declarat Ioana-Luissa Ionică, în cadrul emisiunii Doctor SUD. Intervenția minim invazivă a avut loc în parteneriat cu Andrei Haidar, medic primar gastroenterologie, doctor în științe medicale. Procedura a durat aproximativ o oră și a fost un real succes.

“Lucrurile au evoluat nu în bine, în foarte bine, în sensul că eu, în momentul în care am ajuns pe Secția de Medicină Internă, unde activez, Compartimentul de Gastroenterologie nu exista. Ulterior, s-a înființat compartimentul și avem un număr de 10 paturi, cu pacienți internați, dar și mai mult de atât, s-a deschis și laboratorul de endoscopie, pentru care am așteptat o perioadă de șase luni, dar a meritat așteptarea. Și în momentul de față, avem un ping pong între compartiment, între pacienții de pe pat, endoscopie și policlinică. (…) În decurs de șapte luni, de când este deschis compartimentul, am avut undeva la aproximativ 700 de proceduri efectuate. (…) Acum o săptămână, l-am avut invitat pe domnul doctor Andrei Haidar, care ne-a ajutat în efectuarea unei polipectomii, pentru niște polipi rectali dificil de scos, cu un potențial înalt de malignizare. A fost o procedură cu succes și domnul doctor ne-a promis că, în momentul în care vom avea o cazuistică mai multă, adică vom aduna mai mulți pacienți, dacă va mai fi nevoie, va veni și ne va ajuta. Era un pacient de 62 de ani, care întâmplător a venit în policlinică la un consult pentru dureri abdominale. I s-a făcut, inițial, o colonoscopie și i-am găsit cu acei polipi, și am ajuns la concluzia că trebuie să îi scoatem. L-am chemat pe domnul doctor și a fost foarte drăguț, ne-a ajutat și totul a mers foarte bine. A fost încântat de ce a găsit la spital, mă refer la laboratorul nostru, și ne-a încurajat la cât mai multe proceduri. A fost o procedură care a durat aproximativ o oră. În general, procedurile endoscopice, depinde de dificultatea lor, nu se întind pe multe ore. Intervenția nu s-a făcut nici cu sedare, pentru că am avut un pacient foarte compliant și nu a fost nevoie”, a precizat dr. Ioana-Luissa Ionică, în emisiunea Doctor SUD.

Bogdan Mihai: “Pacienții încep să poată beneficia de un tratament similar cu cel derulat în marile centre medicale

Managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, Bogdan Mihai, a precizat, despre această intervenție, că tehnica folosită are o eficiență crescută în diminuarea riscului de dezvoltare a cancerului colonic, prin întreruperea progresiei leziunilor precanceroase către leziuni maligne. Totodată, el a mai menționat că, instituția sanitară pe care o conduce evoluează și se transformă constant, Călărașiul devenind un loc unde pacienții încep să beneficieze de un tratament similar cu cel desfășurat în marile centre medicale.

“Încă o premieră la Spitalul Județean de Urgență ‘Dr. Pompei Samarian’ Călărași. Aducem expertiză din marile centre la Călărași. După ce am înființat laboratorul de endoscopie, după ce l-am dotat prin Consiliul Județean Călărași, după ce am adus doi medici gastroenterologi, am ajuns să deschidem un drum pe care nu s-a mers până acum. Beneficiind de expertiza și susținerea domnului doctor HAIDAR ANDREI, medic primar gastroenterologie, doctor în științe medicale, echipa de medici gastroenterologi ai spitalului nostru, formată din dr. IONICA IOANA și dr. ALBUȘOIU-VODĂ LILIANA a realizat, pentru prima dată la Călărași, o intervenție minim invazivă specifică tratamentului polipilor colonici. S-a putut efectua prima polipectomie endoscopică a doi polipi rectali dificili, cu potențial înalt de malignitate, evitând astfel intervenția chirurgicală clasică. Această tehnică are o eficiență crescută în diminuarea riscului de dezvoltare al cancerului colonic, prin întreruperea progresiei leziunilor precanceroase către leziuni maligne. Și da, putem spune că evoluăm și ne transformăm constant. Călărașiul devine un loc unde se face altceva decât până acum, iar pacienții încep să poată beneficia de un tratament similar cu cel derulat în marile centre medicale”, a scris Bogdan Mihai, pe pagina sa de Facebook.

Continue Reading
La Top