URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

O NOUĂ PĂDURE RĂSARE ÎN CĂLĂRAȘI. PESTE 1.000 DE OAMENI AU PLANTAT 50.000 DE PUIEȚI DE FRASIN LA FRĂSINET

Comuna Frăsinet a fost luată cu asalt sâmbătă de peste 1.000 de voluntari, care au răspuns afirmativ acțiunii de plantare a 50.000 de puieți de frasin. Acțiunea, care s-a intitulat PlantFest, a avut loc în satul Curătești și a fost organizată de Asociația Act for Tomorrow, care a mai avut astfel de inițiative în județul Călărași.

Inițiativa este una începută acum cinci ani, din dorința de a aduce în România noi suprafețe împădurite. Practic, noi nu plantăm acolo unde s-a defrișat, plantăm în zone noi, unde nu a fost niciodată pădure sau a fost acum mulți, mulți ani și ceea ce facem este o regenerare a solurilor din sudul României, noi, ca asociație. Personal, mă bucur, că eu mă întorc acasă astăzi, sunt călărășean, crescut la Călărași, educat la Călărași. Mi-am propus în ultimii doi ani de zile să mă întorc acasă și să scot Călărașiul de pe ultimul loc, în momentul de față Călărași este județul cu cea mai mică suprafață de pădure din România. La nivelul județului Călărași am împădurit prima oară la Vasilați o suprafață de 10 hectare, am continuat în primăvara acestui an cu o suprafață foarte mare la Mânăstirea, la Sultana, cu șapte hectare plantate compact și alte două zone dispersate”, a declarat Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow.

„ÎN VIITOR, AICI, LÂNGĂ BALTĂ, O PĂDURE VA ARĂTA FOARTE BINE”

Atmosfera a fost întreținută de un DJ care, cu ritmurile mixate, a făcut mai suportabile puținele grade din termometru. Totodată, voluntarilor li s-au pus la dispoziție băuturi calde, mâncare, pelerine, dar și mănuși. Mii de oameni au participat la acțiune, deși vremea nu a fost neapărat prietenoasă. Voluntarii au spus că scopul final al acestei acțiuni, acela de a crea o zonă verde, i-a motivat să facă față ploii.

Am aflat de eveniment de pe internet și credem că este o inițiativă foarte drăguță, așa că am vrut să participă și noi. Și sperăm să fie soare”, a mai precizat o voluntară.

Plantările sunt printre acțiunile mele favorite și mai ales în județul Călărași. Țin foarte mult la acest județ și mi se pare că în viitor, aici, lângă baltă, o pădure va arăta foarte bine. Sunt alături de colegii mei, suntem aproape 100 de colegi care vrem să punem umărul la o nouă pădure”, a povestit Mihaela, una dintre voluntare.

Eu am participat și data trecută când s-a organizat, în primăvară, mi-a plăcut și am zis să vin și de data aceasta să participi și să ajut la plantare”, a mai spus una dintre voluntare.

PĂDURILE, IMPORTANTE ÎN PREVENIREA ARDERILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ

Prezenți la eveniment au fost și angajații din structurile Ministerului Afacerilor Interne, care s-au alăturat voluntarilor și au pus umărul la treabă pentru a crea o nouă pădure.

Am venit cu 25 de oameni din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, iar noi sperăm că această activitate va fi una benefică atât pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru și sperăm că astfel îi vom încuraja și pe ceilalți cetățeni să participe, pe viitor, la astfel de evenimente”, a declarat Cristina Șerban, agent de poliție în cadrul IPJ Călărași.

Noi, jandarmii călărășeni, ne-am alăturat astăzi acțiunii de împădurire din cadrul campaniei România plantează pentru mâine. Dorim astfel să contribuim la creșterea suprafeței de împădurire a țării și, totodată, să determinăm și alți voluntari să participe la astfel de activități. În ciuda vremii nefavorabile, plantăm puieți de frasin, iar pentru o echipă puternică i-am adus alături de noi și pe copiii noștri”, a declarat colonel Cristian Gheorghe, prim-adjunct al IJJ Călărași.

Sunt foarte necesare (n.r. proiecte de împădurire), în special și pentru a preveni arderile vegetației uscate, dar și iarna, pentru a nu mai avea probleme cu zăpada, cu drumuri blocate, pentru că perdelele forestiere opresc zăpada, în mod special”, a precizat plutonier adjutant Anghel George Valentin, conducător auto în cadrul Secției de Pompieri Lehliu-Gară.

„PĂDUREA ÎNTOTDEAUNA ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ ȘI ASTA SE ÎNTÂMPLĂ ASTĂZI LA FRĂSINET”

Autoritățile locale și județene au salutat inițiativa civică și a promis că vor mai sprijini astfel de idei în viitor. Terenul pe care au fost plantați puieții a fost pus la dispoziție de Primăria comunei Frăsinet.

Se întâmplă un lucru minunat, Asociația Act for Tomorrow, România plantează pentru tineri, pentru generații viitoare, este ceea ce Călărașiul are nevoie și mulțumim mult domnului primar Alin Ploeșteanu că astăzi, în comuna lui, se întâmplă acest lucru minunat. Comuna Frăsinet a reușit această performanță, să planteze astăzi 50.000 de puieți. Cred că nu se va opri aici și de acum venim și noi ca parteneri în proiectul pe care îl are Act for Tomorrow. E o acțiune destul de anevoioasă, pentru că nu există o colaborare între Instituția Prefectului și administrațiile locale. Marea majoritate a terenurilor nu au astăzi definită forma de propietate, chiar dacă este în domeniul public al localității, pentru că trebuie reglementat, să îl duce în domeniul forestier, și aici întâmpinăm niște dificultăți la nivelul Prefecturii județului Călărași”, a declarat Vasie Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

Vă dați seama că sunt extrem de fericit. Mă bucur să văd atâți copii, atâta lume, noi suntem o comunitate de 1.500 de persoane, aici sunt peste 2.000 de persoane. Vă dați seama ce înseamnă pentru noi. Mă uitam pe listă, e incredibil, Armata României, Jandarmeria, firme deosebit de mari, doctori, avocați. Pentru noi, pentru comunitatea noastră, nici nu am visat”, a declarat Alin Ploeșteanu, primarul comunei Frăsinet.

Este o inițiativă lăudabilă, este exact ceea ce trebuie să facem noi pentru viitor, să investim pentru tineri și practic să creăm un mediu propice unei vieți sănătoase. Pădurea întotdeauna înseamnă viață și asta se întâmplă astăzi la Frăsinet, grație domnului primar Ploeșteanu, facem ceva ce nu cred că s-a mai făcut vreodată în județul Călărași”, a precizat și Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași.

Într-adevăr, astăzi, aici, am văzut un proiect foarte minunat, de o anvergură foarte mare, peste 2.000 de tineri și nu numai au luat parte la această acțiune. România plantează pentru mâine, o inițiativă a Asociației Act for Tomorrow, și noi astăzi ne bucurăm că suntem părtașii acestei acțiuni, împreună cu colegii mei din Consiliul Județean și domnul președinte Vasile Iliuță suntem prezenți pentru a ne lăsa și noi amprenta prin plantarea unui pom”, a declarat Ionuț Stan, consilier în cadrul cabinetului președintelui Consiliului Județean Călărași.

În județul Călărași există peste 20.000 de hectare de pădure. Aproximativ 70% din această suprafață se află în Lunca Dunării.

 

@canalsud.ro

O NOUĂ PĂDURE RĂSARE ÎN CĂLĂRAȘI #plantfest #frasinet #canalsud

♬ sunet original – Canal SUD – Canal SUD

Continue Reading
La Top