Legea 74/2022 a intrat în vigoare de duminică, 10 aprilie. Astfel, o nouă categorie de salariați va avea posibilitatea să iasă mai devreme la pensie. În acest context, Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit care sunt cele două modele de adeverințe pe care românii le pot completa.
Casa de Pensii a stabilit care sunt cele două modele de adeverințe
Este vorba despre toate persoanele care au lucrat în grupa I şi/ sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune, dar şi în unităţile de extracţie a cărbunelui. Acestea vor putea ieși mai devreme la pensie, începând de duminică, potrivit site-ului capital.ro
De asemenea, Legea 74/2022 stabilește că cei care au desfăşurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui li se recunosc acum grupele de muncă.
Situațiile în care se eliberează adeverinţele
Potrivit informațiilor transmise de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), „adeverinţele care fac obiectul Legii nr. 74/2022 se eliberează doar în situaţia persoanelor pentru care angajatorii au întreprins toate măsurile legale în vigoare până la data de 01.04.2001, privind încadrarea în grupe superioare de muncă”.
Trebuie menționat că vor beneficia atât cei care încă sunt salariați, chiar dacă nu mai lucrează într-o termocentrală pe bază de cărbune sau în extracţia de cărbune, dar şi cei care au lucrat în domeniu şi au ieşit deja la pensie.
În cazul celor din urmă, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. În cazul în care reiese o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, în urma recalculării, se va păstra valoarea mai avantajoasă.
Aceste pensii se schimbă din temelii
În altă ordine de idei, amintim că sindicatul Polițiștilor din România ”Diamantul” a primit un răspuns oficial din partea Ministerului Muncii cu privire la intenția de modificare a pensiilor de serviciu.
În răspunsul trimis de Ministerul Muncii se arată că Planul Național de Redresare și Reziliență prevede și problematica indemnizațiilor sau a pensiilor de serviciu. Ministerul Muncii spun că până la finalul trimestrului IV al acestui an, statul trebuie să înceapă demersurile necesare pentru a se putea aplica cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale.
„În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, în componența „Reformei sistemului public de pensii” este adresată și problematica indemnizațiilor/pensiilor de serviciu. Conform jalonului 215, până la sfârșitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a „cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”, se arată în răspuns.
Sursa foto: evz.ro