URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

O NOUĂ ABORDARE ÎN DOMENIILE CERCETĂRII, INOVĂRII ȘI ANTREPRENORIATULUI

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș, a participat astăzi, alături de premierul Nicolae Ionel Ciucă, la forumul ”România Viitorului” ce își propune o nouă abordare în domeniile cercetării, inovării și antreprenoriatului.
La evenimentul organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România au participat, de asemenea, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Educației, Sorin Mihai Cimpeanu, chestorul Camerei Deputaţilor, George-Cristian Tuță, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, dar și rectorul Universitatea POLITEHNICA din București, Mihnea Costoiu.


Peste 100.000 de cadre didactice vor beneficia de dezvoltarea competențelor digitale datorită finanțărilor #PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), a arătat ministrul Marcel Boloș în cadrul evenimentului. Concomitent, fondurile alocate României în perioada de programare 2021-207 vor susține inovarea. “Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare are sarcina, conform Băncii Mondiale, dar și negocierilor cu Comisia Europeană, de a susține inovarea, însă în parteneriat cu mediul de afaceri. România este la început de drum în acest domeniu. Sunt necesare măsuri legislative care să permită exploatarea acestei resurse imense pe care o are țara noastră”, a punctat ministrul Boloș.


Oficialul MIPE a reamintit de avantajele descentralizării și a subliniat faptul că agențiile de dezvoltare regionale trebuie folosite cu încrede în atragerea fondurilor europene, alături de mecanismele dezvoltate de mediul de afaceri. “Degeaba am avea un buget consistent dacă nu avem tot pachetul – de la cadrul legislativ până la ecosistemele comeciale”, a punctat ministrul Marcel Boloș.

POCIDIF, cu o alocare de 2,2 miliarde euro, va finanța rolul cheie al inovației și cercetării în tranziția către o economie bazată pe cunoaștere, competitivă și sustenabilă. Ce sume sunt alocate intervențiilor susținute prin acest program:

▶️1,3 miliarde euro – Susținerea unui sistem CDI atractiv
▶️812 milioane euro – Digitalizare în administrația publică a fondurilor și control al fondurilor
▶️22 milioane euro – Transformare digitală în sectorul cultural

Continue Reading
La Top