Trandafirii sunt cultivați încă din cele mai vechi timpuri și sunt foarte îndrăgiți pentru frumusețea și parfumul lor și conțin substanțe active importante.
Alina Tănase este o tânără antreprenoare din satul Floroaica, comuna Vâlcelele din Călărași. Crescută într-o familie de agricultori, a fost obișnuită de încă de mică cu câmpurile “îmbrăcate” cu porumb, grâu, orz și floarea soarelui. Fiind o fire visătoare își imagina câmpurile pline cu flori iar la îndemnul unei mătuși iubitoare de trandafiri de Damasc aceasta s-a documentat și a “îmbrăcat” aproximativ două hectare cu trandafiri de Damasc. Din faimoasa vale a trandafirilor din Bulgaria, a adus butaşi și i-a plantat.
“Au înflorit abia în al doi-lea an și am cules doar 35 de flori. Eram foarte încântată, miroseau atât de frumos! Le-am făcut o fotografie și apoi din cele 35 de flori am făcut o limonadă”.
Când a ajuns să culeagă mai mult nu mai făcea față singură. Și-a sunat rudele și prietenii. „Veniți la cules, nu-i de glumă. Vă aștept!”
“Pentru a-și păstra calitatea uleiurilor, petalele de trandafiri trebuie culese dimineața devreme. Orele recomandate sunt între 4:00 și 9:00 dimineața. Florile se culeg întregi, pline de rouă, şi se procesează în primele câteva ore de la recoltat”.
Pe lângă soiul trandafirilor de Damasc, Alina a plantat și un soi de trandafiri pentru dulceață.
Din producția de trandafiri, Alina scoate pe piață apă, ceai și dulceață de trandafiri. Și-ar dori să producă și uleiul de trandafiri doar că momentan nu are încă o distilerie proprie. Prin distilare, din petalele de trandafir se obține unul dintre cele mai prețioase uleiuri esențiale din lume. Pe piața internațională prețul uleiului de trandafir a crescut constant din cauza volumului mare de muncă necesară pentru producere.
Dacă doriți să încercați produsele Alinei o puteți găsi pe Facebook AICI!
Mai multe detalii puteți afla în jurnalul Canal Sud din această seară.