URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

NUMĂRUL PERSOANELOR DECEDATE ÎN ACCIDENTE RUTIERE, ÎN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI, A CRESCUT CU 4%

Aproape zilnic, pe șoselele din România se înregistrează accidente rutiere. În ceea ce privește județul Călărași, în primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat mai puține accidente grave față de anul trecut, însă numărul persoanelor decedate a crescut.

La nivel județean înregistrăm o scădere a numărului accidentelor grave de circulație, adică accidente din care au rezultat persoane rănite grav sau persoane decedate. De asemenea, și numărul victimelor rănite grav în accidente înregistrează o scădere. Din păcate, un fenomen negativ: numărul persoanelor decedate în aceste nouă luni, raportat la anul trecut, înregistrează o creștere de patru față de aceeași perioadă. Aici e un fenomen. Avem scăderi la accidentele rutiere grave, dar, din păcate, urmările, cel puțin în ceea ce privește persoanele decedate, avem acolo o creștere”, a declarat Naghi Daniel, reprezentant al Serviciului Rutier Călărași, în studioul Radio Voces Campi.

Numărul accidentelor mici înregistrează totuși o creștere ușoară. Viteza rămâne în topul cauzelor de producere a accidentelor.

Le-am analizat și, în continuare, cauza principală este viteza. Și când vorbim de viteză, e o cauză generală, la nivel național, nu e un fenomen aici, la noi, în județul Călărași. Este o cauză care de ani de zile se regăsește în topul cauzelor generatoare de accidente grave de circulație”, a mai spus acesta.

Faptul că pietonii nu respectă regulile de circulație, reprezintă o altă cauză a accidentelor rutiere.

„Cauza a doua, este nerespectarea regulilor de circulație de către pietoni. Fie că se angajează în traversarea drumului public fără să se asigure, fără să folosească trecerea de pietoni, fie că se deplasează pe partea carosabilă în mod neregulamentar, alege să meargă pe carosabil în locul trotuarului, alege să meargă noaptea în zone neiluminate pe carosabil și de aici tragedia”, a precizat reprezentantul Serviciului Rutier Călărași.

Bicicliștii care se avântă pe șosea sub influența băuturilor alcoolice, dar și neechipați corespunzător reprezintă o a treia cauză.

Cea de-a treia cauză este indisciplina bicicliștilor care circulă fie sub influența băuturilor alcoolice, de cele mai multe ori, fie fără a avea minime efecte reflectorizante pe îmbrăcăminte sau pe bicicletă, iar noaptea este aproape imposibil să îl vezi”, a declarat Naghi Daniel.

Polițiștii călărășenii realizează campanii de conștientizare, iar cele mai multe au loc chiar în școli, acolo unde copiii asistă la lecții de educație rutieră.

Ne străduim și încercăm să face totul cât se poate de bine în relația cu copiii, cu educația rutieră în unitățile de învățământ. Mergem, stăm de vorbă cu copiii și luăm noi locul profesorului timp 30 de minute – o oră, stăm și le explicăm, în funcție de vârstă, ce se întâmplă pe șosea, cum trebuie să circule, ce măsuri trebuie să își ia pentru a nu deveni o victimă a accidentului rutier. Și fiecare astfel de ședință de educație rutieră pleacă de la telefon”, a povestit Naghi Daniel, reprezentant al Serviciului Rutier Călărași.

FOTO: rol ilustrativ (arhivă)

Continue Reading
La Top