URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

NOI TARIFE LA GAZE ȘI ELECTRICITATE. CERTIFICATELE VERZI SE VOR SUSPENDA

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în data de 24 februarie faptul că Guvernul a adoptat o serie de măsuri de sprijinire a populației și a economiei de efectele scumpirii energiei și gazelor naturale.

Măsurile adoptate vor fi aplicate începând de la 1 aprilie timp de un de zile și vor garanta predictibilitatea și tabilitate de care cetățenii și mediul de afaceri au nevoie.La electricitate, pentru clienții casnici Guvernul a stabilit introducerea unui tarif social de 0,68 de lei per kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kilowați. Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest timp de consum.

Alte 4 milioane de gospodării care un un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kw vor benefic ia de tariful de 0,8 lei per kilowatt cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde de lei.

Pentru clienții non-casnici: IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități ONG-uri etc va fi un tarif unic de 1 leu per kilowatt cu TVA inclus. Impactul estimat pentru maăsurile de sprijin pentru aceste categorii de beneficiari este de 5,54 de miliarde de lei.

Pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costurilor cu până la 20%. În total impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este pentru electricitate de 9,16 miliarde de lei până la sfârșitul acestui an.Compensare la gaze naturale.

La gaze naturale, Clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi (mc) la gaze naturale vor beneficia de un tarif de 0,31 de lei pe kilowatt/h. Impact estimat este 2,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului.

Pentru consumatorii non-casnici costul gazului natural va fi de 0,37 lei per kilowatt/h. Între aceștia se numără IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități ONG-uri etc, dar nu și consumatorii mari industriali, care vor beneficia de scheme separate.

Marii consumatori vor beneficia de scheme separate. Impact estimat este de 2,5 miliarde de lei până la sfârșitul anului. Impactul total estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde de lei.împreună măsurile pentru 1 an de zile atât pentru energia electrică, dar si pentru gaze naturale vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde de lei până la finele anului 2022.

Guvernul impune noi reglementări pieței, acesta a decis o serie de măsuri pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor fără a încălca regulile europene care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie.

Aceste măsuri constau în:

  • introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor;
  • suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei.
  • 3. rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori, potrivit economica.net.ro.

Sursa foto: playtech.ro

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top