URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

NOI SCHIMBĂRI ÎN CODUL MUNCII

Președintele Iohannis a promulgat o nouă lege, care are în vedere modificarea și completarea Codului Muncii și Codului Adminstrativ. Salariații din România nu mai pot fi concediați în anumite condiții.

Ce se schimbă

Pe parcursul acestei săptămâni, președintele Iohannis a promulgat o nouă lege, care are în vedere modificarea și completarea Codului Muncii și Codului Administrativ. Așa cum arată ultimele informații, salariații din România nu mai pot fi concediați de către angajatori în anumite situații, referindu-ne la:

– Dacă au aplicat pentru un alt post și cererea le-a fost refuzată;

– Pe perioada concediului de îngrijitor, mai exact, în zilele în care angajatul lipsește pentru urgențele din familie;

– În perioada concediului paternal;

– Dacă au mai multe locuri de muncă.

Noi drepturi pentru angajaţi

Schimbările din Codul Muncii vizează inclusiv introducerea unor noi drepturi ale angajaților, precum: dreptul de a trece pe un post vacant mai bun, dacă au depășit perioada de probă și au o vechime mai mare de cel puțin 6 luni; dreptul la mai multe contracte individuale de muncă. Modificările intră în vigoare datorită cerințelor impuse de o directivă europeană.

În cazul unei situații neprevăzute, referindu-ne la o urgență de familie sau un accident, salariații vor putea beneficia de 10 zile libere pe an. Angajatorul trebuie să fie anunțat în prealabil, din acest punct de vedere. Ulterior, perioada în care angajatul a absentat trebuie să fie recuperată în întregime.

Angajatorii care nu respectă aceste concedii și noile schimbări din Codul Muncii vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 4.000 și 8.000 lei. De asemenea, sunt prevăzute și alte beneficii, pentru funcționarii publici.

Funcționarii publici vor putea lucra în regim de telemuncă timp de 5 zile pe lună în cazul în care au un copil mai mic de 11 ani sau alte probleme. Legea se referă la situațiile care favorizează desfășurarea activității de muncă de acasă.

Continue Reading
La Top