Începând cu anul școlar 2023-2024, părinții elevilor navetiști sau elevii majori care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu vor fi obligați să comunice școlii traseul și operatorul de transport folosit. Aceasta este o prevedere dintr-un proiect de Hotărâre de Guvern care propune Normele metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi. Documentul a fost pus în consultare publică de către Ministerul Educației.
Pentru a putea beneficia de suma forfetară acordată pentru transport, elevii trebuie să îndeplinească două condiții: să nu poată fi școlarizați în localitatea de domiciliu și să nu aibă acces la serviciile de transport public. Această prevedere reprezintă o schimbare semnificativă față de situația anterioară, în care toți elevii care învățau în altă localitate aveau dreptul la suma forfetară.
O altă modificare adusă de acest proiect se referă la faptul că sumele forfetare pentru transport vor fi stabilite la nivelul fiecărui județ și vor fi unice în cadrul acestuia. Cuantumul acestor sume va fi stabilit de către consiliile județene, având la bază tariful mediu în lei per kilometru pentru elevii din unitățile de învățământ preuniversitar din acel județ.
Pentru a se asigura că banii ajung la elevi, procesul implică un flux birocratic. Înainte de începerea cursurilor, consiliile județene transmit inspectoratelor școlare o listă a operatorilor de transport public. Inspectoratele la rândul lor furnizează această listă către școli. În primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor trebuie să comunice școlii detalii despre traseul și operatorul de transport folosit. În continuare, școlile vor compila tabele nominale pentru elevii navetiști, pentru fiecare traseu și operator de transport în parte. Aceste liste vor ajunge la șoferii de transport, astfel încât aceștia să cunoască elevii care utilizează respectiva rută.
Conform articolului 3 al proiectului, părinții/reprezentanții legali/elevii majori trebuie să comunice școlii, în scris, în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, următoarele informații: numele și prenumele elevului, CNP-ul acestuia, adresa de domiciliu din care pleacă către școală (care trebuie să fie înregistrată în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România – SIIIR), traseul de deplasare către școală și înapoi, distanța în kilometri între domiciliu și școală, precum și operatorul de transport și tipul de serviciu public de transport utilizat.