Pe fondul crizei determinate de invazia violentă a Rusiei în Ucraina, câteva zeci de mii de ucraineni au migrat către România, iar printre aceștia se numără foarte mulți copii însoțiți de mame și bunici, înfruntând frigul, oboseala, foamea și incertitudinea.
De la începutul acestei situații nefericite, la Călărași am văzut o implicare și o mobilitate pentru ajutorarea celor aflați în suferință.
Pentru situația oficială la nivel de județ, echipa Canal Sud a stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi, plutonier adjutant şef Ştefan-Ovidiu Tătăranu.
“La nivelul județului Călărași, funcționează Centrul Județean de Conducere și Coordonare a intervenției în data de nouă martie a fost înființat centrul pentru refugiați care funcționează la Liceul Auto, este o dinamică, de când a început acest conflict militar în Ucraina și până în acest moment au tranzitat peste 600 de refugiați, dintre aceștia pot să spun că 256 au fost cazați în spații publice sau private, la cetățeni, asociații sau fundații.
La momentul acesta din datele noastre centralizate la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență avem 84 de persoane refugiate care sunt în diverse spații publice dintr-un total de locuri de 1760. Avem informații că aproximativ 150 persoane sunt cazate în alte spații care nu sunt administrate public sau declarate în mod oficial dar știm că sunt la alte asociații nonguvernamentale de pe raza județului Călărași.
Pot să dau detalii despre comunele în care sunt adăpostiți aceștia: municipiul Călărași, municipiul Oltenița, orașul Fundulea, comuna Radovanu, orașul Lehliu Gară, sat Rasa – comuna Grădistea dar și alte localități. Vă spuneam că nu vă pot da un număr fix pe care să vi-l putem oferi deoarece refugiații tranzitează județul, stau pentru o noapte sau două, alții doar trec pe aici și pleacă către destinația lor finală.
Pompierii călărășeni sunt detașați prin ordin la punctul de control de la Vama Isaccea din județul Tulcea până acum a fost efectuat un număr de patru schimburi de colegi, am pus la dispoziție un generator o ambarcațiune de tip targă de însoțire a bacurilor de trecere, microbuz de transport persoane dar și alte echipamente necesare funcționării taberei de la Isaccea” a declarat pentru Canal Sud, purtătorul de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi, plutonier adjutant şef Tătăranu Ştefan-Ovidiu.