URMĂREȘTE-NE

CULTURĂ

NOAPTEA MUZEELOR, LA CĂLĂRAŞI. CE EVENIMENTE SUNT PROGRAMATE PENTRU ACEASTĂ SEARĂ

Noaptea Muzeelor se va desfăşura, în data de 14 mai a.c., la instituţiile culturale din municipiul Călăraşi, respectiv Muzeul Dunării de Jos şi Muzeul Municipal. Cu această ocazie, călărăşenii vor putea viziona diverse expoziţii.

Muzeul Municipal va găzdui, în această seară, în premieră, o expoziţie cu imagini în care se regăsesc clădiri care au fost demolate, locuri pitoreşti din Călăraşi şi din împrejurimi. Aceasta va putea fi văzută de la ora 18:00.

“Acest lucru se datorează donației primite de la domnul inginer Dumitru Simionescu, un călărășean pasionat de fotografie. Perioada acoperită de imagini pornește din anii 60 și ajunge până în la începutul anilor 90. Vor fi expuse imagini de la defilări cu ocazia zilei de 1 Mai, cu ocazia zilei de 23 August dar și manifestări legate de aceste evenimente desfășurate pe stadion sau în diferite locuri din oraș. Nu vor lipsi imagini cu șantiere pe care se construiau blocuri de locuințe sau diferite obiective industriale din proximitatea orașului. Imaginile vor fi expuse într-un spațiu special amenajat care va cuprinde și materiale de construcție recuperate de la unele dintre clădiri. Toate acestea completate de amintirile celor care vor participa la eveniment. În același timp în care la Muzeul Municipal se va desfășura evenimentul Noaptea Muzeelor, la Centrul Cultural Poșta Veche ușile vor fi deschise pentru vizitare în compania colegilor care își desfășoară activitatea zilnică acolo. Sunteți așteptați cu drag”, transmit reprezentanţii Muzeului Municipal Călăraşi.

EXPOZIŢII ŞI PREZENTAREA UNOR OBICEIURI ŞI TRADIŢII, LA MUZEUL DUNĂRII DE JOS CĂLĂRAŞI

Muzeul Dunării de Jos vă aşteaptă sâmbătă, 14 mai 2022, să participaţi la cea de-a XVIII – a ediţie a Programului European ”Noaptea Muzeelor”. Ediția din acest an se va desfășura între orele 18:00-24:00. Cei interesaţi vor putea vizita, gratuit, expoziţiile din cele trei spații de expunere ale muzeului după cum urmează:

Sediul Muzeului Dunării de Jos

-Expoziția ”Răstignire și înviere”, organizată în colaborare cu Protoieria Municipiului Călărași, prezintă icoane de la început de sec. XIX, continuând cu cele de la sfârșitul acestuia și începutul secolului XX din colecţia Protopopiatului Călărași, dar și icoane de secol XIX din colecțiile muzeului;

-Expoziția ”O poveste dulce – Un secol de iubire”, organizată în colaborare cu Asociația ”Muzeul Jucăriilor” București, prezintă 400 de exponate (cutii de bomboane, ambalaje de dulciuri, reclame, recipiente răcoritoare), fabricate în România în perioada 1900-1989;

-Expoziția “Drumul spre unire. 1914 – 1918”, dedicată eroilor știuți și neștiuți ai acestor locuri care cu demnitate, onoare și curaj și-au pus viața în slujba României Mari.

Secția Etnografie și Artă populară
-Expoziția permanentă ” Meşteşuguri tradiţionale la apus”;
-Prezentare de către copiii de la Nicolae Bălcescu (Preasna), coordonați de către dna Doina Bobârcea, a obiceiului Caloianului și Paparudele, care va avea loc în fața secției, începând cu ora 20.00.

Secția Arheologie
-Expoziţia permanentă ”Evoluţia comunităţilor umane la Dunărea de Jos”;
-Atelier de modelaj în lut;
-Lansarea minidocumentarului “Povestea Caloianului”;
-Prezentare SmartLab de către specialiști de la Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu”.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top