URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

NEÎNȚELEGERI PENTRU REABILITAREA DN 4 DIN OLTENIȚA

Semnat în anul 2022, protocolul asumat între Consiliul Județean și Primăria Municipiului Oltenița, încheiat pentru reabilitarea Drumului Național 4, care traversează întreg municipiul Oltenița, a luat o întorsătură neașteptată. În vreme ce primarul Milescu a dat startul tăierilor mai multor arbori și pomi fructiferi pentru lărgirea drumului prins în reabilitare, pe care ar vrea să-l extindă cu noi benzi pe fiecare sens, Consiliul Județean Călărași spune că această situație nu face parte din protocol, motiv pentru care, finanțarea proiectului ar putea fi suspendată.

Dacă un lucru  trebuie să înceapă cu stângul pentru a avea un final optimist, atunci Drumul Național 4 din municipiul Oltenița, cunoscut și sub numele de “Bulevardul 22 Decembrie”, nu face rabat de la regulă. Drumul ar fi trebuit să fie reabilitat într-o bună parte însă, din cauza unor dispute și a unor tensiuni, proiectul a stagnat o perioadă de timp.

C.J. Călărași a semnat un protocol cu UAT Municipiul Oltenița prin care își asumau, în proporții egale, un proiect de reabilitare a drumului care traversează longitudinal municipiul Oltenița, care se ridică la o valoare de 5.200.000 lei, la care se adaugă T.V.A. Amplasamentul cuprins în proiectul de modernizare este situat între km 61+100 din zona Petrom și km 66+396 zona rampei agabaritice. Municipiul Oltenița are responsabilitatea de a asigura finanțare în cuantum de 250.000 lei la care se adaugă TVA, iar CJ Călărași trebuie să asigure 4.950.000 lei, la care se adaugă T.V.A. Durata estimată de finalizare este de 15 luni.

Primarul Milescu a susținut în spațiul public că administrația județeană încă nu a alocat bani pentru acest proiect, motiv pentru care apar întârzieri. Edilul a găsit această situație o oportunitate să scape de mai mulți arbori de pe marginea unui sens de mers în lungime de câțiva kilometri, lucru care l-a deranjat pe fostul primarul Petre Țone, care nu a ezitat să critice public demersurile pe care Milescu le-ar face fără să anunțe Consiliul Local.

“Folosim decât o bucățică din cei 5,9 km. Nu sunt resurse financiare pentru toată lucrarea, așa mi-a spus domnul președinte (n.r. Vasile Iliuță). Eu mi-am făcut partea mea, am pus resursa financiară să facem diligențe în sensul acesta, mai departe, nu sunt cel mai în măsură să dau răspuns pentru că nu mă ocup eu de treaba asta. Vom face primii 1,8 km.” – a precizat Costinel Milescu, primarul  Municipiului Oltenița.

Tăierea arborilor, sămânță de scandal între Milescu și Țone. De unde a pornit cearta?

“Ce legătură au copacii cu reabilitarea? După părerea mea, acei copaci sunt tăiați abuziv, fără discernământ. Am înțeles că sunt și câțiva nuci. N-are legătură acel protocol, care e benefic pentru Oltenița, cu ce a făcut cu acești pomi.”  Țone Petre, fost primar al Olteniței.

Semnat în toamna anului 2022, protocolul asumat între autorități, a luat o întorsătură neașteptată. În vreme ce primarul Milescu a dat startul tăierilor mai multor arbori și pomi fructiferi pentru lărgirea drumului prins în reabilitare, pe care ar vrea să-l extindă cu noi benzi pe fiecare sens, Consiliul Județean Călărași spune că această situație nu face parte din protocol, motiv pentru care, finanțarea proiectului ar putea fi suspendată.

Vasile Iliuță a precizat că drumul cu pricina trebuie frezat la nivelul stratului existent de asfalt și turnat un strat nou de asfalt, fără a aduce alte modificări sau extinderi pentru carosabil, unde ar fi fost nevoie de alte avize și documente, care nu au fost solicitate și prinse în proiect.

“Facem lucrări de reparație pentru a mulțumi cetățenii din Oltenița. Domnul Milescu a dorit să modifice proiectul pe care noi, CJ Călărași l-am aprobat. Noi am aprobat o reparație a acelui drum, nu o modificare a drumului care duce la un proiect tehnic, la o autorizație de construcție și la o serie de foarte multe documente pe care trebuia să le întocmească. De aceea s-a întârziat, iar anul acesta, de comun acord, avem prevăzuți bani pentru realizarea reparațiilor pe care le-am stabilit în protocol. Dacă primarul fuge de banii județului, fuge de nerealizări, pentru că el o să le înceapă pe toate și nu o să termine niciunul.”  Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași.

Fostul primar reacționează ironiilor făcute de Milescu în ședința ordinară 

“Eu, după ce am pierdut alegerile, am stat foarte retras până în ziua de astăzi. Am venit o singură dată la dumneavoastră la studio, am dat un interviu în care am afirmat că dacă actualul primar va face tot ce a promis că va face, îl voi vota și eu. Asta se întâmpla în 2021, dacă vă aduceți aminte. Acum, sub nicio formă nu v-aș fi acordat acest interviu dacă nu mi-ar fi pomenit numele în ședința de Consiliu Local în legătură cu pomii. Am tăcut prea mult timp. După părerea mea, ce se întâmplă în municipiul Oltenița este o desconsiderare a cetățeanului, a oamenilor din municipiul nostru. Despre acest proiect despre care domnul Milescu a vorbit foarte laudativ și cum există un protocol între primăria Oltenița și Consiliul Județean, am aflat de când s-a făcut. Doar că nicăieri în acel protocol nu scrie că se vor tăia arbori – fie ei fructiferi sau arțari, frasini. Să nu mai vorbesc că s-au tăiat pini și tot ce s-a întâlnit în cale. E adevărat că n-am informația că s-ar fi tăiat acei nuci, dar argumentația domnului primar frizează lipsa de bun simț. Să spui că ai vrut să lărgești șoseaua în condițiile în care tu ai dat toate autorizațiile pentru traseele de conducte de gaze, și acum să te arăți indignat mi se pare mult prea mult. Eu îi aduc dumnealui aminte că dânsul este cel care a autorizat traseul conductei de gaze. Acum, e un lucru foarte rău la adresa oltenițenilor și în special pentru oamenii din zona respectivă. Pentru oamenii ăia, acești copaci pe lângă rolul de plămân al oricărei localități, ar fi trebuit să știe ca sunt și o barieră fonică, pentru că este cea mai intens circulată arteră a municipiului nostru. Dânsul spune că va planta alți 400 de pomi, de ce nu a făcut etapizat. De ce nu a tăiat acum 10 pomi, îi planta, peste câteva luni mai tăia câțiva pomi. Pe fază de creștere, noi să fi avut toate beneficiile acestor copaci. Faptul că îi taie de-a valma fără să anunțe pe nimeni, pentru că în Consiliul Local a făcut un mare scandal că a știut și Mihăiță Beștea, că a știut toată lumea. Inclusiv consilierii și probabil și Beștea au știut că vor fi reabilitate trotuarele, dar una e reabilitarea și cu totul altceva să razi toți copacii. Mai mult, cei 400 de copaci pe care dânsul intenționează să-i cumpere și să-i replanteze, din generația a treia am înțeles, vor crește maxim 5-6 metri înălțime. Firele de tensiune sunt mult mai joase de 5-6 metri, deci nu ați rezolvat nimic nici dacă ați invoca Enel. Mai e o specie acolo pe care cred eu că a spus-o la impresia artistică de cireși japonezi. Ar fi bine dacă ar reuși să aclimatizeze această specie de pomi ornamentali, dar eu nu cred că va reuși așa ceva.” –  a  precizat Petre Țone într-un material video realizat de Televiziunea RADIO Oltenița.

Petre Țone a fost vedeta posturilor TV din România în februarie 20202 după o afirmație controversată susținută într-un interviu acordat unei publicații locale: “În Oltenița, dacă nu bei, e foarte greu să-ți petreci timpul liber!”

Mihăiță Beștea, vicepreședintele CJ Călărași și liderul organizației municipale a Partidului Social Democrat din Oltenița n-a stat departe nici el de subiect și a intervenit în conflict. Liderul formațiunii politice a condamnat acțiunea primăriei Oltenița printr-o postare pe Facebook.

“Condamn acțiunea actualei conduceri a primăriei Oltenița. Orașul nostru a rămas fără copaci pe un drum de aproximativ 2 km.
As vrea să facem presiuni comune pentru replantarea pomilor, chiar dacă este o acțiune fără sens să tai copaci sănătoși și maturi și apoi să replantezi alții. Banii alocați replantării, dacă aceasta va exista, ar fi putut fi alocați către lucrurile care chiar ne dor, cum ar fi: repararea asfaltului găurit, curățenia orașului, iluminatul public și multe altele. Mi-aș dori ca actualul primar să facă un exercițiu de imaginație și să se pună în pielea unui pensionar care este nevoit să meargă pe jos (deoarece nu există mijloc de transport în comun) în arșița verii și să-și facă piața, pe un trotuar neumbrit. Vă rog să mă susțineți în acest demers, pentru că vrem CopaciPentruOltenita, pentru că noi NuTaiemCopacii și ne dorim un OrașVerde!”

Continue Reading
La Top