URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

MUCENICI MOLDOVENEȘTI SAU MUNTENEȘTI? PREGATIȚI ÎN CASĂ SAU CUMPĂRAȚI? AFLĂ CE PREFERĂ CĂLĂRĂȘENII

9 martie este cunoscută drept Ziua de mucenici sau Ziua de măcinici, iar cel mai răspândit obicei  este reprezentat de prepararea mucenicilor. Cu nucă, aromă de portocală sau vanilie și multă scorțișoară, așa îi preferă majoritatea românilor.

Există două variante ale tradiționalilor mucenici: cei moldovenești și cei muntenești. Gospodinele din Moldova pregătesc colaci, copţi sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unşi cu miere şi cu nucă. În Dobrogea şi în Muntenia, mucenicii, de dimensiuni mai mici, dar tot sub forma cifrei 8, nu sunt copţi, ci fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici.

Astăzi vrem să aflăm dacă gospodinele preferă să cumpere mucenici sau să îi prepare în confortul propriei case.
Pentru doamnele care încă vor să pregătească personal mucenicii, acestea pot achiziționa din supermarket-uri ingredientele necesare, precum: făină, zahăr, drojdie, nucă, esențe, lămâi și portocale. Cu aproximativ 35 de lei gospodinele pot prepara măcinici pentru întreaga familie.

Bineînțeles, există și persoane care nu au timp să îi pregătească în casă și, pentru acestea, există o mulțime de variante. Doritorii vor scoate din buzunare între 5 și 10 lei pentru un mucenic tradițional cumpărat din patiseriile din oraș.

Continue Reading
La Top