URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

MOŞII DE VARĂ, SĂRBĂTOARE DEDICATĂ POMENIRII MORŢILOR

Sâmbătă, 11 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor, sunt “Moşii de vară”, sărbătoare dedicată pomenirii morţilor. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veţnice.

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbăta, ca zi de pomenire a morţilor. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în chip special pomenirii generale a morţilor: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului  sec de  carne (a  Înfricoşatei Judecăţi) şi Sâmbăta  dinaintea  Duminicii  Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbata Rusaliilor).

Ambele zile poartă în popor şi denumirea de “Moşi” (cea dintâi: “Moşii de iarnă”, cealaltă “Moşii de vară”), pentru că în ele facem pomenirea părinţilor, moşilor şi strămoşilor noştri cei adormiţi.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne se face pomenirea morţilor, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se sărbătorească Înfricoşătoarea Judecată, la care ne vom înfăţişa cu toţii în lumea de apoi. De aceea, întrucat mulţi dintre drepţii Vechiului Testament au adormit fără să vadă pe Mântuitorul făgăduit şi aşteptat şi mulţi creştini au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea sau fără pocăinţa necesară, Biserica face mijlocire pentru ei.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor sau “Moşii de vară”), Biserica face din nou pomenirea generală a morţilor, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile şi cântările  înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

Sursa text: www.crestinortodox.ro
Sursa foto:www.realitatea.net

 

Continue Reading
La Top