URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

MINISTRUL MEDIULUI: ROMÂNIA VA TREBUI SĂ REPORNEASCĂ ȘI CENTRALELE TERMICE PE BAZĂ DE CĂRBUNE

România are o capacitate totală de producţie a energiei electrice de 18.545 de MW, cele mai multe centrale fiind hidro şi pe cărbune, arată datele oficiale postate pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Agerpress.

În urmă cu 3 zile, ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunța că România va trebui să repornească, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, şi centralele termice pe bază de cărbune. Această soluţie ţintește dobândirea independenţei într-un termen cât mai scurt, preciza ministrul.

La data de 11 martie, hidrocentralele din România au capacitate totală de producție de 6.644 MW, însemnând 35,8% din total.

Pe locul doi sunt centralele pe cărbune – 3.092 MW (16,7%).

Urmează, la mică distanţă, parcurile eoliene – 3.014 MW (16,3%).

Centralele pe hidrocarburi (gaz, păcură) au o putere totală de 2.835 MW (15,4%), reactoarele nucleare – 1.413 MW (7,6%), panourile fotovoltaice – 1.393 (7,5%) şi centralele pe biomasă – 106,8 MW (0,6%).

Soluția de forță majoră: repornirea centralelor pe cărbune.

Ministrul Tanczos Barna a amintit, într-o postare pe Facebook, că Europa se află într-o criză energetică peste care s-au suprapus distrugerile provocate invadarea Ucrainei, astfel încât toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia. „Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află şi într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia. În acest context Romania va trebui să facă paşi concreţi, raţionali în direcţia asigurării independenţei energetice. Identificăm soluţii ca toate capacităţile de producţie să fie finalizate în regim de urgenţă”, afirmă ministrul Mediului.

Continue Reading
La Top