În cadrul unei videoconferințe cu prefecții, ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna și ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, au discutat, despre fenomenul arderilor ilegale de deșeuri și cel al incendiilor de vegetație, ce afectează România în această perioadă. Ministrul Barna Tánczos a informat reprezentanții prefecturilor despre noile prevederi legale adoptate în ședința de guvern din data de 06 aprilie:
- astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență privind unele măsuri de eficientizare a gestionării deșeurilor, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare a respectivei acțiuni.
- de asemenea, a fost interzisă arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Pentru astfel de fapte amenzile se vor ridica la valori cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. Aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor.
„ Discuția despre incriminarea acestor fapte nu este nouă. Încă de la începutul mandatului am considerat că pentru cei care se fac vinovați de astfel de fapte nu este suficientă o amendă, iar aceștia trebuie să fie trași la răspundere penală”, a subliniat ministrul mediului, apelor și pădurilor.În cadrul acestei întâlniri, ministrul afacerilor interne a atras atenția că aceste incendii au un impact mare asupra mediului.
„Aceste arderi necontrolate sunt extrem de periculoase și pot avea consecințe extrem de grave. S-au înregistrat foarte multe astfel de cazuri, din păcate, și unele cu final tragic, cu pierderi de vieți omenești. Ne referim la Argeș, la Buzău sau la Maramureș. Oameni care nu înțeleg cât de periculos este ceea ce fac”, a spus Lucian Bode.
De asemenea, autoritățile au constatat că în perioada 1 ianuarie -14 martie 2022, numărul incendiilor a crescut de aproape patru ori față de perioada similară a anului trecut. Și au fost date ca exemplu câteva județe în care s-au înregistrat cele mai multe incendii: Prahova, Dâmbovița, Hunedoara, Gorj. Demnitarul le-a solicitat colegilor săi să se implice și mai mult, să acționeze preventiv iar structurile operative să fie prezente constant pe teren, potrivit unui comunicat de presă.
Sursa foto: playtech.ro