URMĂREȘTE-NE

EDUCAȚIE

MINISTRUL EDUCAȚIEI: NORMA DIDACTICĂ A PROFESORILOR CU GRADUL I AR PUTEA FI REDUSĂ LA 14 ORE ÎN NOUA LEGE A EDUCAȚIEI

Norma didactică a profesorilor cu gradul I ar putea fi redusă de la 18, la 14 ore pe săptămână, însă în anumite condiții, a exemplificat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, privind normarea în noua lege a educației. Reducerea normei didactice ar permite angajarea mai multor profesori.

Întrebat la o conferință de presă dacă va lucra la o reevaluare a normativelor de personal fiindcă există un mare deficit, Cîmpeanu a răspuns: „Ne gândim, dacă norma didactică este acum de 18 ore, cu posibilitatea de reducere la 16 ore, pentru profesorii gradul I, care pot desfășura activități în momentul acela de coaching sau de dezvoltare instituțională, deci care își pot aduce aportul la dezvoltarea școlii și la susținerea colegilor mai tineri, alături de susținerea elevilor, această normă ar putea fi redusă, de exemplu, de la 18, la 14 ore, o să discutăm. Asta cu condiția ca peste cele 14 ore didactice să adauge 6 ore sau 8 ore în școală, în care să-și pună în valoare experiența pe care o au”, a spus Cîmpeanu.

Ce spune legea, în prezent, modificată în 2019: ‘(4) Norma didactică de predare-învăţare-evaluare prevăzută la alin. (3) lit. c), d) şi e) pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, şi cel din corpul profesorilor mentori se poate reduce cu 2 ore săptămânal, fără diminuarea salariului.’”

Norma didactică se stabilește în modul următor:
  • reprezintă un post de educator pentru fiecare grupă cu program normal, constituită în educația timpurie
  • este echivalentul unui post de învățător pentru fiecare clasă din învățământul primar
  • norma didactică are 18 ore pe săptămână în cazul profesorilor de gimnaziu și liceu
  • norma didactică are 24 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică
  • pentru personalul didactic din învățământul special, norma didactică se stabilește astfel: profesori la predare – 16 ore pe săptămână; profesor-educator și profesor pentru instruire practică – 20 de ore pe săptămână.

Sursa foto: portalinvatamant.ro

Continue Reading
La Top