URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

MINISTERUL EDUCAȚIEI: NU EXISTĂ DISFUNCȚIONALITĂȚI ÎN ASIGURAREA SALARIILOR PERSONALULUI DIN ÎNVĂȚĂMÂNT

Inspectoratele școlare din țară vor primi la 1 noiembrie banii pentru plata diferențelor salariale ale profesorilor prevăzute de ordonanța 48/2022, transmite Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Ministerul recunoaște că au fost probleme informatice în aplicația de salarizare a profesorilor, Edusal, dar privind aplicarea ordonanței, nu în ceea ce privește calcularea salariilor: “Nu există disfuncționalități în asigurarea salariilor personalului din învățământ. Nu există personal în sistem pentru care, în urma prelucrării datelor, sumele rezultate să fie negative”, se precizează în comunicat.

Reacția ministerului Educației vine după ce președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a spus pentru Edupedu.ro că sunt erori la calcularea salariilor profesorilor în aplicația Edusal și că au fost calculate sume în minus între 10.000 și 24.000 de lei, erori cauzate de modificări în aplicație pentru a se putea aplica ordonanța 48.

  • De precizat, ministerul Educației a transmis în urmă cu 2 zile că sunt probleme tehnice generate de aplicația Edusal în aplicarea OUG 48/2022.  

Instituția mai precizează în comunicatul de presă că pentru aplicarea prevederilor OUG 48/2022 privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului din învățământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021, Ministerul Educației a dezvoltat, în cadrul aplicației informatice Edusal, un modul dedicat calculării tranșelor cuvenite.

Se precizează că “nu există disfuncționalități în asigurarea salariilor personalului din învățământ. OUG 48/2022 se referă la diferențe salariale, iar în acest an se efectuează plata primei tranșe. Nu există personal în sistem pentru care, în urma prelucrării datelor, sumele rezultate să fie negative.

Modulul informatic implementat este în concordanță cu prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Deși au fost transmise instrucțiuni de utilizare a aplicației informatice și au fost organizate mai multe sesiuni de instruire în sistem videoconferință cu personalul responsabil la nivel de județ/municipiul București, au apărut unele erori de calcul privind diferențele aferente, rezultate din operarea programului informatic sau prin utilizarea acestuia în cazul unor categorii de persoane care nu făceau parte dintre beneficiarii ordonanței.

Pentru ca personalul beneficiar să intre în posesia sumelor cât mai repede, Ministerul Educației a propus inițial termenul de 19 octombrie pentru introducerea datelor și  prelucrarea acestora.

Ca urmare a solicitărilor federațiilor sindicale reprezentative din învățământ, termenul a fost prelungit până la data de 28 octombrie.

La data de 1 noiembrie, Ministerul Educației va pune la dispoziția inspectoratelor școlare toate sumele necesare pentru a se efectua plățile către beneficiari.

Ministerul Educației monitorizează permanent aplicarea prevederilor OUG 48/2002 și asigură suportul tehnic pentru inspectoratele școlare județene și unitățile de învățământ.”

Informații de context

Aprobată în aprilie, ordonanța de urgență prevede că “profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației”, spunea Cîmpeanu. El declara pentru Edupedu.ro că prima tranșă va fi făcută “realist în septembrie, odată cu lichidarea pe luna august”. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acum ministerul Educației spune că va plăti anul acesta prima tranșă.

  • Impactul bugetar era estimat este de 1.20 miliarde lei, eșalonat, în perioada 2022-2026.

Potrivit ordonanței, sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:

  • în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale. Sursa edupedu.ro

Continue Reading
La Top