URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

MINISTERUL APĂRĂRII, NOI LĂMURIRI PRIVIND MOBILIZAREA FALSĂ A REZERVIȘTILOR

Ministerul Apărării Naționale (MApN) avertizează din nou, joi, în legătură cu apariția de ordine false de mobilizare a rezerviștilor, în contextul războiului din Ucraina și anunță că au fost sesizate autorităţile judiciare.

Ministerul Apărării precizează “cât se poate de clar” că instituția “nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese.

“Singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”. Această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Reiterăm faptul că în România serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin Legea nr. 395 din 16 decembrie 2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

Executarea serviciului militar redevine obligatorie DOAR în situația decretării stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu (art. 3 din legea menționată)”.

MApN le recomandă celor care primesc documente asemănătoare celor din imagini să nu dea curs solicitărilor, să se informeze, după caz, la centrele militare zonale, județene sau de sector pe raza cărora au domiciliul. Datele de contact ale acestor structuri sunt disponibile pe pagina de internet a ministerului, la adresa următoare: https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/“, anunță Ministerul.

Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de conflictul din Ucraina, când MApN semnaleză “știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare”, “cel mai probabil, intenția din spatele acestor acțiuni de manipulare fiind de inducere a panicii și incertitudinii în rândul populației”.

sursa: hotnews.ro

Continue Reading
La Top