IGSU a reluat din această săptămână exercițiul național “Miercurea Alarmelor”.
Astăzi, 1 martie, au fost testate și verificate sistemele de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă și în municipiul Călărași.
Între 10.00 și 11.00 au fost testate și verificate echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă în mai multe zone ale municipiului.
Reprezentanții Inspectoratului ne recomandă să rămânem calmi și să urmărim informările inspectoratelor pentru situații de urgență.
Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor.
-Prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care ISU Călărași asigură cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice.
Aceștia ne recomandă să rămânem calmi și să urmărim informările transmise de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență și administrațiile publice locale.
Conform legislației în vigoare privind organizarea şi asigurarea activităţii de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, semnalele de alarmare a populaţiei, instituţiilor publice şi operatorilor economici sunt : alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană şi încetarea alarmei.
-Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.
-Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
-Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
-Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.