URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

MESERIA DE MECANIC -LA MARE CĂUTARE

După ani la rând în care meseriile bazate pe îndemânare și muncă brută au fost asociate cu eșecul și evitate de tineri, România cât și Călărașiul se confruntă cu o criză acută de meseriași. Acum, când găsim tot mai greu electricieni, instalatori sau mecanici pricepuți, începem să înțelegem cât de greșite au fost prejudecățile care s-au răspândit în societatea românească. Vocația există și pentru oamenii care lucrează cu mâinile murdare, iar cei care au înțeles acest lucru și au ignorat trendul fabricilor de diplome universitare, sunt acum căutați și respectați în comunitățile lor.

Călin Ginel face mecanică auto de 16 ani, iar de 10 ani lucrează la service-ul auto “UGIRA” din Călărași. Deși la început nu i-a părut a fi deloc ușor, acum îi place.

“ Am început prin a mătura în service și curățăm sculele, a fost o perioadă de ucenicie de 1 an, apoi am început să lucrez la mașini. Prima mașină care mi-a trecut prin mâna a fost o Dacia 1310, am suflat și în jigler, am curățat și carburatoare.
Sunt foarte multe mașini care ajung zilnic în service-uri din cauza calității drumurilor. Vin cu probleme la articulații, jenți strâmbe și chiar cu avarii mult mai grave”.

Meseria de mecanic nu este o meserie foarte curată, vestimentația fiind o salopetă plină de ulei iar pe mâinile mecanicului se vede implicarea.

“La început eram puștan și îmi era rușine când ieșeam în oraș să îmi las mâinile la vedere, le ascundeam, acum m-am obișnuit”.

Nu sunt foarte multe persoane care apreciază această meserie iar multe dintre acestea consideră uneori manopera prea scumpă, însă majoritatea nu știu că poți lucra o jumătate de zi doar pentru a schimba un furtun în valoare de 40 de lei dar costul total plus manoperă să se ridice la 300 de lei sau chiar mai mult, în funcție de câte ore de muncă necesită reparația respectivă, ne-a mai precizat Călin Ginel.

De mecanici va fi nevoie întotdeauna, chiar dacă mașinile se vor schimba, iar motoarele vor lua forma unor procesoare. Pentru a ține în funcțiune vehiculele prezentului și ale viitorului e nevoie de mai mult decât „atitudine proactivă și orientarea spre client“. Cineva chiar trebuie să știe meserie. Iar pentru cei care cred că viitorul e pe două roți, aflați că nu-i chiar așa.

Mai multe detalii puteți afla în jurnalul Canal Sud din această seară.

Continue Reading
La Top