URMĂREȘTE-NE

BREAKING NEWS

MEDICUL CĂLĂRĂȘEAN FLORIN GRAMA, PREZENT ÎN CEA MAI PRESTIGIOASĂ REVISTĂ DE MEDICINĂ

Primul articol al unei echipe 100% românești, coordonată de chirurgul Florin Grama, medic primar chirurg la Spitalul Clinic Colțea si lector universitar la Universitatea de Medicină si Farmacie Carol Davila din București, a primit acceptul pentru publicare în revista Societății Americane de Chirurgie Colorectala (ASCRS) – Diseases of the Colon & Rectum Journal, cea mai prestigioasă revistă din lume adresată chirurgiei colonului si rectului. Revista americană este considerată un reper în domeniul publicațiilor medicale, fiind poziționata în top 10% publicații medicale la nivel mondial.

Premieră în chirurgia românească privind evitarea anusului contra naturii la pacienții cu cancer de rect

Premieră în chirurgia românească privind evitarea anusului contra naturii la pacienții cu cancer de rect

Sursa Foto: www.realitatea.net

Articolul valideaza stiintific la cel mai înalt nivel o tehnică chirurgicală prin care se reusește prezervarea sfincterului anal si reconstrucția continuității digestive cu evitarea anusului contra naturii pentru pacienții cu cancere de rect localizate foarte aproape de orificiul anal, in situații dificile în care un procedeu initial de conservare sfincteriană a esuat. Tehnica a fost raportată doar în câteva serii reduse de cazuri din centre terțiare, supraspecializate, ce luptă împotriva cancerelor colorectale in Franta, Statele Unite al Americii, Belgia sau Olanda.

Preocuparea si experiența chirurgului român privind tehnicile chirurgicale miniminvazive adresate cancerelor colorectale s-a materializat si prin alte publicații importante în revistele Societății Europene de Coloproctologie ori în revistele societătaților de profil din Italia, Marea Britanie, Australia sau Noua Zeelanda precum și de înrolarea unor serii de pacienții în studii multicentrice internationale dedicate cancerelor colonului si rectului.

Chirurgia cancerului de rect a progresat semnificativ in ultimii 20 de ani prin rafinarea tehnicilor utilizate, în special a celor minimimvazive ce au devenit abordul de prima intentie pentru o bună parte din aceste cancere, în multe centre cu experiență din lume. Tratamentul chirurgical modern urmarește în primul rând maximizarea rezultatelor oncologice dar si îmbunatațirea rezultatelor functionale, adică evitarea disfuncțiilor urinare și sexuale postoperatorii specifice chirurgiei cancerului de rect, și mai ales, evitarea anusului contra naturii. Aceste tulburari functionale afecteaza calitatea vieții pacienților, cu impact psihologic asupra imaginii de sine, aspect de luat în seama mai ales pentru pacienții tineri în rândul cărora, din păcate, incidența cancerului colorectal crește anual.

Amănunte în jurnalul CANAL SUD din această seară.

Continue Reading
La Top