URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

MĂSURA LIMITĂRII ADAOSULUI COMERCIAL PENTRU ALIMENTELE DE BAZĂ, PRELUNGITĂ DE AUTORITĂȚI

În cadrul ședinței de guvern de săptămâna trecută, Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat că s-a stabilit prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial pentru alimentele de bază timp de 60 de zile.

Pe 1 august 2023, autoritățile au introdus un mecanism temporar inițiat cu scopul de a combate inflația și de a menține puterea de cumpărare a populației. Acum, acest mecanism continuă a fi prelungit de guvern.

„Guvernul a adoptat astăzi prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial practicat pe lanţul de procesare, distribuţie, comercializare pentru alimentele de bază. Guvernul a luat această decizie pentru că măsura şi-a dovedit eficienţa din toate punctele de vedere. Astfel am oprit creşterile speculative de preţuri, am eliminat una din sursele principale ale inflaţiei generale, am protejat puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici şi medii. De asemenea, vedem astăzi că această măsură nu i-a afectat pe producătorii români şi nu a produs perturbări, penurie în piaţă de alimente din România. În plus, se vede astăzi că mulţi dintre cei care au criticat demersul iniţial susţin acum necesitatea prelungirii. Am avut un dialog cu reprezentanţii comercianţilor şi vreau să le mulţumesc încă o dată pentru efortul pe care îl fac pentru a sprijini această măsură bună pentru români”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Spre deosebire de măsura introdusă în 2023, lista produselor care beneficiază de adaos comercial limitat a fost modificată. Astfel, margarina, cozonacul, bulionulul, drojdia, orezul şi carnea tocată nu mai figurează pe noua listă. Conform autorităților, acestea au fost incluse înaintea sărbătorilor de iarnă, tocmai pentru că în această perioadă consumul acestora este mai ridicat. Sunt produse pentru care, din practică, se constată că preţurile s-au stabilizat.

„Am convenit să prelungim măsura cu 60 de zile şi prin dialog cu comercianţii am adus unele modificări la lista produselor care beneficiază de adaos comercial limitat. Astfel, pentru unele produse aflate în listă, se ridică această măsură. Mă refer la margarină, cozonac, bulionul, drojdia, orezul şi carnea tocată. Sunt produse care au fost incluse înaintea sărbătorilor de iarnă, tocmai pentru că în această perioadă consumul acestora este mai ridicat. Sunt produse pentru care, din practică, se constată că preţurile s-au stabilizat. Am introdus în listă untul şi magiunul tradiţional. Am luat această măsură pentru că am constatat că, la aceste alimente, preţul final este semnificativ mai mare faţă de preţul de la poarta fabricii”, a transmis Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat că prin această măsură sunt protejaţi producătorii români faţă de unele produse de import de o calitate mai slabă.

„Totodată, dorim protejarea producătorilor români faţă de unele produse de import mai slab calitative. Mă refer aici la magiun, la care se constată că se practică un adaos comercial foarte mare, ceea ce face că acest produs fără zahăr adăugat să fie extrem de necompetitiv faţă de produsele similare din import care au un adaos foarte mare de zahăr. Am convenit cu comercianţii şi procesatorii ca în perioada următoare să demarăm un mecanism de verificare a preţurilor din care să facă parte şi dumnealor şi instituţii ale statului, astfel încât să ne asigurăm că pe termen lung nu vor mai exista creşteri speculative la preţuri, cum s-a întâmplat înainte de introducerea acestei măsuri. Când acest mecanism va fi funcţional, vom avea garanţia că nu mai este necesar să intervenim prin act normativ”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Florin Barbu a mai anunţat că tot în acest act normativ a fost făcută o modificare la legea 138, în legătură cu sistemele de irigaţii din România.

„În perioada următoare lansăm 400 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii şi achiziţionarea echipamentelor de irigaţii de către fermieri. Sprijinul este de 1,5 milioane de euro, fără cofinanţare, inclusiv TVA-ul este eligibil”, a conchis aceeși sursă menționată anterior.

Continue Reading
La Top