Salariile bugetarilor vor fi majorate cu o pătrime din diferența prevăzută până la grila din 2022. Măsura se va aplica de luna aceasta, iar primele salarii majorate vor fi plătite din septembrie. Guvernul a mai decis și majorarea ajutoarelor sociale, dar și creșterea perioadei pentru concediu paternal.
Ministrul Muncii Marius Budăi a explicat care este cuantumul până la care se vor face majorările salariale și impactul pe care măririle îl au atât asupra beneficiarilor, cât și a bugetului de stat. În ceea ce privește indexarea pensiilor cu inflația, ministrul a fost rezervat, însă a precizat că atât el, cât și social-democrații vor ca acestea să fie indexate la o valoare mai ridicată decât procentul inflației din 2021, de 5,1%, însă discuția va trebui purtată cu partenerii din coaliție.
”Legea salarizării unitare, dacă era respectată, prevedea o majorare cu o pătrime din diferența aflată în plată, până la nivelul de salarizare care trebuia să fie și care este prevăzut în lege pentru anul 2022. Am făcut o majorare de la 1 ianuarie pentru sistemele pe care le-am considerat prioritare – sănătate, asistență socială și educație –, după care am intervenit acum cu încă o majorare de o pătrime din diferența aflată în plată până la nivelul salariilor din 2022 pentru tot ce înseamnă sistem bugetar. Majorarea nu este în medie de 150 de lei, dar poate ajunge până la 150 lei. Sunt angajați care au un nivel apropiat de nivelul salariilor din 2022 și vor avea majorări mai mici. Pentru că sunt deja aproape de nivelul anului 2022. Când am retras ordonanța respectivă nu exista nici o majorare de 50%. Vorbim de un spor care putea merge până la 50%. Majorarea era acordată dacă, din 8 ore de muncă, un lucrător muncea 2 ore pe fonduri europene sau structurale și din PNRR. Doar pentru acele 2 ore avea acel spor, nu pentru întreg salariul”, a declarat Marius Budăi, la Euronews România.
Mai multe detalii pe euronews.ro