URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

MARCEL CIOLACU EXPLICĂ MAJORĂRILE SALARIALE PENTRU BUGETARI “NU SUNT POMANĂ”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că proiectele adoptate în Camera Deputaţilor privind majorările salariale nu reprezintă „o pomană”, ci, în acest fel, se acordă „un drept” salariaţilor. Politicianul a explicat, totodată, şi necesitatea adoptării proiectului prin care cresc salariile la Ministerul Transporturilor şi al Culturii.

Cresc salariile la stat. Ce explicații are Marcel Ciolacu

Camera Deputaților a decis majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iulie cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017 pentru anul 2022 şi luna decembrie 2021.

„În primul rând, există o lege, Legea 153, la care s-a prorogat termenul de intrare în aplicare de vreo doi ani, din câte ştiu eu. La sănătate şi la profesori s-a aprobat în avans o pătrime şi acum a venit ultima pătrime din Legea 153. Deci, până la urmă, nu este o majorare, este o lege care se pune în aplicare. Şi nu este o pomană, este un drept al acestor oameni, conform legii 153”, a susținut Marcel Ciolacu.

În continuare, președintele Camerei Deputaților a explicat necesitatea adoptării proiectului prin care se majorează salariile la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Culturii.

„Existau două ministere – Ministerul Transporturilor şi Ministerul Culturii – care nu aveau acest 15%. Ce s-a întâmplat? Angajaţii de CNAIR – la CNAIR fiind cele mai multe investiţii pe infrastructură mare – s-au mutat la CNI, din cauza veniturilor mici de la transporturi, veniturilor mai mari la dezvoltare. Deci, depopulam zona unde aveam cel mai mare interes, ca stat român, respectiv la fonduri europene şi la infrastructură mare şi populam o zonă de investiţii din bugetul de stat. Era total anormal, şi aici domnul Grindeanu a venit şi a explicat. La Cultură, nu vreau să vă spun ce salarii sunt în Ministerul Culturii, vă rog frumos să vă interesaţi, ca să vedeţi că a fost corect”, a spus liderul social-democraților.

Cine beneficiază de majorări salariale

Deputații au adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor avea salariile mărite cu 15%. De asemenea, cei care lucrează la proiecte cu fonduri europene vor beneficia de majorarea salariilor de bază cu până la 50%, mai prevede proiectul adoptat de PNL și PSD.

În plus, Plenul Camerei Deputaţilor a dat undă verde şi proiectului de lege prin care cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor, indemnizaţiilor de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017, de la 1 iulie.

USR va ataca la CCR aceste amendamente

USR nu este de acord cu aceste decizii luate de coaliție pe timp de criză și a anunțat că va contesta la CCR creșterea salariilor bugetarilor. Uniunea Salvați România, partid aflat în opoziție politică, susține că decizia de mărire a salariilor vine la scurt timp după ce Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au spus că statul ar urma să își scadă cheltuielile din cauza deficitului bugetar în creștere.

playtech.ro

Continue Reading
La Top