URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

“MARATONUL RESUSCITĂRII” – CĂLĂRĂȘENII AU ÎNVĂȚAT SĂ ACORDE PRIMUL AJUTOR

Într-o atmosferă plină de dorința de a învăța, a avut loc în acest weekend, pe 14 octombrie 2023, prima ediție a Maratonului Resuscitării, organizat în intervalul orar 10:00-18:00, în sala de sport a Școlii Gimnaziale “Tudor Vladimirescu” din Călărași.

Evenimentul a fost deschis pentru toți locuitorii orașului, oferindu-le posibilitatea de a dobândi cunoștințe esențiale despre acordarea primului ajutor în situații de urgență.

Participarea la acest maraton a fost gratuită, încurajând astfel implicarea cât mai multor persoane interesate de dobândirea competențelor necesare în momente critice.

În primul rând, salut această inițiativă atât de necesară în comunitatea noastră, eu sunt cadru didactic și mă bucur că a fost inițiată această acțiune pentru că ne confruntăm, din păcate, cu foarte multe accidente și situații în care este nevoie să intervenim. Am devenit salvator din pasiune din dorința de a fi persoană resursă pentru comunitate și le mulțumim organizatorilor pentru că ne-au oferit oportunitatea și nouă, celor trecuți de 40 de ani, de a ne alătura colegilor mai tineri, pentru că este nevoie și de înțelepciune, și de tinerețe, și astfel se formează o echipă de succesa declarat Teia Tomescu, voluntar SMURD, pentru Canal SUD.

Numeroase persoane au răspuns pozitiv la această oportunitate educativă și umanitară, manifestând un interes profund pentru învățarea tehnicilor de resuscitare și acordare a primului ajutor. Cu bucurie, s-a constatat că printre participanți s-au aflat și cei mai tineri membri ai comunității, cel mai mic participant având doar 4 ani.

Cum am spus și în precedentele discuții, astăzi am demarat lecția aceasta de prim-ajutor medical, cum o denumim noi, un maraton al resuscitării, pentru cetățenii municipiului Călărași. Avem un grup numeros de participanți chiar de la primele ore ale dimineții, au intrat în partea teoretică a lecției, după care va urma partea practică. După cum vedeți, avem achiziționate manechine cu care să practice cetățenii măsurile de prim-ajutor, alături de Unitatea Primiri Urgențe și de Serviciul Județean de Ambulanță. Aceasta este o primă ediție, vrem să vedem care este interesul și atunci ne vom reorienta să organizăm două ediții pe ana declarat Adrian Păduraru, inspector șef ISU Călărași, pentru Canal SUD.

Primul pas în a acorda primul ajutor este să ne asigurăm că persoana este conștientă, dacă respiră, iar dacă nu, se consideră că persoana este în stop cardio-respirator și trebuie să începem manevrele de resuscitare. Resuscitând o persoană în primele trei minute, poți să o readuci la viață și să îl salvezia declarat Carmen Sterea, Medic Specialist în Medicina de Urgență, pentru Canal SUD.

Pentru o persoană care știe să reacționeze în situații critice, nu este absolut deloc greu să acorzi primul ajutor. Din punctul meu de vedere, manevrele nu sunt dificile și pot fi învățate de toată lumeaa declarat Claudiu, voluntar al Serviciului de Ambulanță din Călărași.

Călărășenii se descurcă foarte bine până în prezent, s-au prezentat încă de la primele ore, îi văd motivați, interesați, mai ales pe copii” a declarat Aurelia Luana Stan, director medical la Serviciul de Ambulanță din Călărași, pentru Canal SUD.

Ne-am gândit să aducem și la noi, la Călărași, acest maraton al resuscitării, să conștientizăm beneficiile acestor manevre de resuscitare, care se pot aplica în cazul acelor persoane aflate în stop cardio-respirator și cu cât mai rapid posibil, cu atât mai bine. Îmi doresc să vină cât mai multe persoane să beneficieze de acest curs gratuit, iar cei care sunt prezenți vor învăța doar de la specialiștia declarat Nicușor Șandru, asistent coordanator SMURD, pentru Canal SUD.

Maratonul Resuscitării a reprezentat o inițiativă educativă pentru municipiul Călărași, iar cunoașterea tehnicilor de prim ajutor poate face diferența între viață și moarte în cazurile de urgență.

Continue Reading
La Top