URMĂREȘTE-NE

ADMINISTRAȚIE

LUCRĂRILE CENTRULUI VECHI PIETONAL AVANSEAZĂ RAPID. STÂLPII DE ILUMINAT, MONTAȚI

Lucrările centrului vechi pietonal, din municipiul Călărași, avansează în mod rapid. Recent, au fost montați stâlpii de iluminat. Aceștia au fost puși în funcțiune, pentru ca zona să reprezinte siguranță, pe timpul nopții, pentru cetățeni. Echipa constructorului lucrează inclusiv în weekend, potrivit primarului Marius Dulce.

În cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Primăria Municipiului Călăraşi are în implementare 20 de proiecte, cu o valoare de peste 186 de milioane de lei, care trebuie să fie finalizate până în data de 31 decembrie a.c., iar centrul vechi pietonal face parte dintre acestea.

“Lucrările la centrul vechi pietonal decurg foarte bine, sunt destul de avansate, pentru că acesta trebuie finalizat până în decembrie 2023. Am fost atenţi la ce au spus cetăţenii din zonă, și anume că era întuneric, așa că am urgentat totul, am montat stâlpii de iluminat şi se vede foarte frumos seara, acolo. Lucrează bine constructorul. Îi mulţumesc pe această cale, pentru că a înţeles că avem proiect de urgenţă maximă. Chiar sunt uimit, pentru că i-am văzut echipa lucrând şi sâmbătă. Ne-am dorit un iluminat care să fie modern şi eficient”, ne-a declarat primarul municipiului Călărași, Marius Dulce.

Constructorii l-au asigurat pe oficialul primăriei că lucrările tuturor proiectelor derulate cu bani europeni se vor încheia la timp.

“Am stat de vorbă, la începutul anului, chiar pe 5 ianuarie 2023, cu toţi constructorii care lucrează pe aceste proiecte europene şi m-au asigurat că se vor termina la timp, pentru că avem lucrări la Școala Nr. 11, la Gradinita Țara Copilăriei, la Grădiniţa Step by Step, inclusiv la corpul nou. Și cel din spate, din zona Farfuria, se modernizează, am făcut împrejmuirea, o să fie un loc de joacă. Sunt multe lucruri care sunt într-o dinamică şi sunt foarte multe de discutat. Avem regenerarea zonei de vest, care este o lucrare destul de avansată şi, cu siguranţă, se va termina anul acesta. Avem pista de biciclete, despre care cred că până în luna mai sau iunie, cel târziu, va fi gata. Deci, la final de an, sper să avem peste 90% din aceste lucrări terminate”, a mai adăugat interlocutorul.

Vă reamintim că, lucrările centrului vechi pietonal se derulează în cadrul proiectului “Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călărași prin crearea unui spațiu urban multifuncțional în zona centrală a municipiului” care beneficiază de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Contractul de finanțare a fost semnat în data de 19 decembrie 2019, iar pe atunci valoarea totală era de aproximativ 7,5 milioane de euro. Din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții, și acest proiect, la fel ca celelalte, a avut de suferit, astfel că valoarea acestuia s-a schimbat.

Pe 23 decembrie 2021, s-a semnat Ordinul de începere a lucrărilor.

Amplasamentul vizat de proiect este format din zona pietonală care se desfăşoară între strada Sloboziei şi strada Dobrogei precum şi aleile de legătură ale acestei zone cu Parcul Central, segmentul din strada Sloboziei cuprins între intersecţia cu strada Bucureşti şi cea cu strada 1 Decembrie 1918 şi segmentul străzii Traian între strada 1 Decembrie 1918 şi Bulevardul 1 Mai.

Proiectul propune ca segmentul străzii Sloboziei, de la intersecţia cu strada Bucureşti până la intersecţia cu strada 1 Decembrie 1918 să devină un spaţiu de tip share-space, concept de mobilitate în care pietonul are prioritate, iar strada 1 Decembrie 1918 va deveni un spaţiu dedicat în exclusivitate pietonilor şi bicicliştilor.

Prin acest proiect se dorește revitalizarea Centrului vechi pietonal al municipiului Călărași, păstrând indicii urbanistici din vechea configurație, dar îmbunătățind esențial caracterul funcțional al zonei, definindu-l ca Centru socio-cultural al municipiului Călărași prin crearea unor spații publice, grădini, squaruri și piețe conectate, parțial, prin zone pietonale. Se vor executa lucrări de infrastructură, construirea de fântâni arteziene, mărirea și diversificarea zonelor de spațiu verde prin amplasarea de jardiniere și gradene de sprijin, trepte și rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, pergole, mobilier urban modern, iluminat ornamental, canalizații subterane pentru instalații noi, cât și pentru rețelele de telefonie și cablu existente.

Pentru că orașul viitorului este unul smart, primăria îşi doreşte, prin acest proiect, cu ajutorul tehnologiei, realizarea unor soluții extrem de viabile pentru cetățeni prin înscrierea Municipiului Călărași pe traiectoria dezvoltării inteligente.

Ca obiective clare definite în documentele de planificare ale proiectului, se vor moderniza în totalitate zonele de ședere, utilizând sisteme inteligente și autonome, prin amplasarea de bănci inteligente, dotate cu prize USB.

Continue Reading
La Top