Lacul Mostiștea, unul dintre cele mai mari lacuri din România, se confruntă cu un fenomen de secetă puternică. Totul s-a întâmplat, spun autoritățile locale, din cauza irigațiilor din zonă, pentru că apa ar fi fost extrasă fără a se completa înapoi. Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) anunță însă că, pentru prima dată după 35 de ani, a început să pompeze apă din Dunăre, iar situația urmează să fie echilibrată în perioada următoare.
Până atunci, peisajul rămâne unul dezolant, cu zone în care apa a secat și a lăsat în urmă doar vegetație și nisip. Un astfel de peisaj regăsim în comuna Mânăstirea. În urmă cu aproape patru luni, locul era acoperit cu apă, însă acum a rămas o mare de uscat. Conducerea ANIF este încrezătoare că, odată cu pomparea apei din Dunăre, lacul Mostiștea își va putea reveni la normal în aproximativ 40 de zile.
„Pe unde ne aflăm noi acum trebuia să fie apă. Și dacă o să filmați undeva în dreapta, pasc oile. Nu mi se pare un lucru prea îmbucurător, dar să sperăm că dă bunul Dumnezeu apă și lucrurile vor intra în normal”, a declarat Marian Iancu, primarul comunei Mânăstirea.

Lacul Mostiștea – Mânăstirea
Situația este la fel de critică și în comuna vecină, Frăsinet. Și aici, lacul a secat pe o porțiune considerabilă. În locul în care acum câteva luni oamenii pescuiau, a rămas o mare întindere de uscat și mult prea puțină apă. Totuși, Agenția pentru Îmbunătățiri Funciare anunța la începutul acestei săptămâni că a pornit stația de pompare de la Dorobanțu, astfel că apa din Dunăre va ajunge în lacul Mostiștea.
Procesul de pompare a debutat cu stângul. Stația a fost pornită marți și a mers aproximativ 24 de ore. Însă, din cauza unei fisuri apărute la o conductă, procesul de pompare a fost suspendat pentru ca muncitorii să poată suda. Muncitorii au lucrat la foc continuu și au reușit joi să repornească stația de pompare.

Lacul Mostiștea – Frăsinet
În acest moment, apa din Dunăre ajunge în lacul Mostiștea cu ajutorul a trei pompe. Conducerea ANIF Călărași ne-a transmis că în zilele următoare ar urma să fie angrenate în acest proces încă două pompe. Primarii comunelor din jurului lacului Mostiștea văd inițiativa de pompare a apei din Dunăre cu ochi buni și spun că această inițiativă va ajuta atât fermierii, cât și ecosistemul.
„Dacă mai mergeam în ritmul acesta, de secare a lacului Mostiștea, cream o catastrofă naturală, o catastrofă ecologică. Apa freatică din fântâni era într-o continuă scădere. Pentru fermieri nu numai că este o gură de aer, este un balon de oxigen, pot să spun. Pentru că am investit foarte mult în sistemele de irigații performante, iar cantitatea de apă din lac era insuficientă pentru funcționarea acestora”, a precizat Vasile Stoica, primarul comunei Dorobanțu.

Stația de pompare Dorobanțu
„Fermierii așteaptă apă cum așteptăm toți ploaia. Dacă stăm să analizăm lucrurile, din punctul lor de vedere, e un lucru foarte-foarte bun. Nu numai al lor, dacă ne gândim la apa care se va pompa în Mostiștea și să sperăm că Mostiștea va ajunge la cel puțin volumul de anul trecut”, a declarat Marian Iancu, primarul comunei Mânăstirea.
Lacul Mostiștea are aproximativ 2.800 de hectare luciu de apă. Cea mai importantă sursă de alimentare era din Dridu, județul Ialomița, însă de aici nu ar mai veni apă pe cât ar fi necesar, pentru că unii fermieri din zonă au restricționat-o, fie pentru cultură mare, fie pentru creșterea peștelui, au precizat pentru Canal SUD surse din cadrul ANIF.