URMĂREȘTE-NE

ACTUALITATE

ISU CĂLĂRAȘI, ÎN COOPERARE CU PARTENERII BULGARI, AU PARTICIPAT LA UN EXERCIȚIU CU FORȚE ȘI MIJLOACE ÎN TEREN

Pompierii militari din cadrul ISU Călăraşi, în cooperarare cu partenerii bulgari, au participat la un amplu exerciţiu tactic prevăzut în proiectul transfrontalier RO-BG 415.

În perioada 13.10 – 14.10.2022, pompierii militari călărăşeni au participat în cooperare cu partenerii bulgari la un exercițiu cu forțe si mijloace în teren în zona Podul 4 din Călăraşi.

Exercițiul face parte din cadrul proiectului RO – BG – 415 „Managementul comun al riscurilor și parteneriatul în zona transfrontalieră Călărași – Dobrich“ în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră INTERREG VA România – Bulgaria 2014-2020, unde pompierii călărăşeni sunt parteneri.

În acest proiect au fost achiziționate, de către membrii echipei de implementare a proiectului, autoturisme de teren și tehnică de calcul în valoare de 281.979 euro.

Potrivit scenariului exerciţiului “ca urmare a căderii unor cantităţi însemnate de precipitaţii în partea centrală a Europei, în ultimele 30 zile s-au consemnat creşteri constante ale nivelului fluviului Dunărea/brațul Borcea, astfel că în data de 14 Octombrie 2022, acesta a atins cota de pericol pe teritoriul județului Călărași, conducând la inundarea incintei unde se află localizat un important complex turistic din apropierea municipiului Călărași, Hotel si restaurant Pod 4, precum si posibila apariție a unei fisuri a digului de protecție a incintei agricole Călărași-Grădiștea. Complementar situației generale, pe timpul gestionării situațiilor de urgență generate de creșterea nivelului apei, o ambarcatiune cu 2 pescari se afla blocată în imediata apropiere de Hotel și restaurant Pod 4, fiind în imposibilitatea ieșirii la mal din cauza nivelului crescut al apei, pe celălalt mal, malul drept pe sensul de curgere al apei, a izbucnit un incendiu de vegetație uscată în apropierea unei păduri, iar pe sistemul SNUAU 112 a fost primit un apel de la doi cetățeni, care sunt rătăciți în incinta Călărași-Râul (denumire incintă care delimitează zona agricolă dintre brațul Borcea și brațul Bala).”

“ISU Călărași a organizat astăzi, în parteneriat cu Bulgaria, prin proiectul RO – BG – 415 un exercițiu care vizează dotarea cu echipamente pentru asigurarea intervenției, în situații cum ar fi: inundații, incendii, descarcerări ș.a.

În cadrul acestui exercițiu sunt organizate mai multe scenarii, precum căutarea de persoane, stingere incendii și evacuarea persoanelor.

Cele mai reprezentative dotări sunt câteva autoturisme de teren, necesare pentru accesul pe teren accidentat și în cazul inundațiilor, iar cei din Bulgaria ne-au venit în ajutor cu o dronă. Aceasta poate facilita căutarea persoanelor dispărute sau care necesită evacuarea din zona afectată” a declarat Stoian Codruț, locotenent colonel al IGSU Călărași, pentru Canal SUD.

Obiectivele generale ale exercitiului au urmărit: Verificarea competentelor de punere in aplicare si capacității de lucru a planului comun de intervenție actualizat în domeniile de competență ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) România și a procedurilor aferente, pentru Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta “Barbu Știrbei” Calarasi(ISU CL) si a Directia Generala de Pompieri si Protectie Civila (DGPPC) pentru Directoratul Regional de Pompieri şi Protecţie Civilă Dobrich (DRPPC DB); Verificarea competențelor de lucru cu echipamentele achiziționate în cadrul proiectului ROBG-415 „Management comun al riscurilor și parteneriat în Zona Transfrontalieră Călărași-Dobrich finanțat prin programul INTERREG V-A România-Bulgaria.

Exerciţiul s-a dovedit a fi un bun prilej de verificare a modului de intervenţie în sistem integrat, atât timpii de răspuns al forţelor, cât şi cel de intervenţie încadrându-se în parametrii optimi.

Continue Reading
La Top