Au fost cândva locul în care s-a scris istoria. Astăzi sunt ruine. Mai mult, un pericol pentru trecători. Monumentele istorice se prăbuşesc fără ca autorităţile locale să facă ceva. Tencuiala cade, ţiglele zboară, iar cărămizile sunt furate una câte una.
Pentru ca o clădire să fie declarată de importanță istorică, ea trebuie să fie veche de cel puțin 50 de ani, rară în localitate, zonă sau regiune, reprezentativă pentru un curent artistic sau o perioadă istorică. Dar cel mai important, trebuie să aibă valoare memorială. Respectiv să aibă o istorie legată de personalități, evenimente sau momente istorice. Odată declarată monument istoric, proprietarii clădirii nu mai pot interveni asupra acesteia decât cu acordul autorităților.
Căpitănia Veche a Portului Călărași, clădire care astăzi a rămas pradă timpului, apare în multe cărți poștale din perioada 1907 – 1915, aflate astăzi în colecția Muzeului Municipal Călărași, dar totuși, nu se cunosc foarte multe detalii despre această construcție emblematică a portului de la Dunăre.
Astăzi, vechea Căpitănie a portului este o proprietate privată lăsată în paragină. Nimic nu mai aduce aminte de vremurile în care portul era plin de culoare și viață. Ca el, sunt multe alte clădiri “bijuterie” rămase neșlefuite.
“Clădirile sunt foste proprietăți ale bogătașilor și au rămas în situația asta din cauză că au plecat fără să îi intereseze de ele. Ar trebui modernizate pentru a înfrumuseța aspectul orașului.” -a declarat un cetățean al municipiului Călărași.