URMĂREȘTE-NE

ONLINE

ÎNȚELEGEREA BALONĂRII: CAUZE, SIMPTOME, PREVENIRE ȘI TRATAMENT

Tot ceea ce trebuie să știți despre balonare.

Balonarea este o problemă comună care afectează oameni de toate vârstele. Este o afecțiune care poate fi cauzată de o serie de factori și poate provoca o varietate de simptome neplăcute. În acest articol, vom explora cauzele și simptomele balonării, precum și diverse metode de prevenire și tratament.

Balonarea se referă la umflarea sau distensia abdomenului si este cauzata de acumularea de gaze în intestine. Aceasta poate fi însoțită de crampe abdominale și o generală senzație de disconfort. Balonarea poate fi nu doar o problemă estetică, dar poate afecta și starea de spirit a unei persoane.

Cauzele balonării

Balonarea poate avea numeroase cauze. Deseori, apare după o masă copioasă sau când anumite alimente nu sunt tolerate de stomac. Alimentația dezechilibrată și nesănătoasă, stresul, oboseala și dereglările hormonale pot contribui la apariția balonării.

Simptomele balonării

Simptomele balonării pot varia, dar includ adesea senzația de umflare și rigiditate a stomacului, presiune abdominală, flatulență, eructații, greață, diaree sau constipație. În unele cazuri, balonarea poate fi însoțită de dureri abdominale și poate duce la pierderea poftei de mâncare.

Alimente care pot provoca balonare

Unii oameni pot avea intoleranțe sau sensibilități la anumite alimente, care pot provoca balonare. Alimente cum ar fi cele care conțin gluten (pâine, paste, cereale), lactoză (produse lactate), fructoză (fructe) și leguminoase (fasole, mazăre) sunt cunoscute ca potențiale cauze ale balonării. Citeste si articolul despre remedii pentru eliminarea gazelor intestinale.

Prevenirea balonării după masă

Pentru a preveni balonarea după masă, este important să se consume cantități mai mici de hrană și să se mestece bine. De asemenea, este recomandat să se identifice alimentele care provoacă balonare pentru a le reduce sau elimina din dietă.

Balonarea și stresul

Balonarea poate fi și un rezultat al stresului. Stomacul are un sistem nervos propriu, care poate fi afectat de stres, depresie sau anxietate. În plus, în timpul perioadelor de stres, oamenii pot respira mai repede și pot înghiți mai mult aer, care poate ajunge în stomac și poate cauza balonare.

Balonarea și dereglările hormonale

Dereglările hormonale pot fi un alt factor care contribuie la balonare. Femeile pot experimenta balonare în timpul menstruației, menopauzei sau sarcinii. Anumite medicamente și tratamente hormonale pot avea, de asemenea, balonarea ca efect secundar.

Balonarea în timpul sarcinii

Femeile însărcinate pot fi mai predispuse la balonare, atât din cauza schimbărilor hormonale care apar în sarcină, cât și din cauza creșterii poftei de mâncare.

Balonarea la copii

Copiii pot fi de asemenea susceptibili la balonare, deoarece sistemul lor digestiv nu este pe deplin dezvoltat. În plus, copiii pot înghiți o cantitate mare de aer în timpul episoadelor de plâns, care poate ajunge în stomac și poate cauza balonare.

Afectiuni care pot provoca balonare

Există o serie de afecțiuni care pot cauza balonare, inclusiv indigestia, refluxul gastroesofagian și intoleranțele alimentare. În cazuri mai grave, balonarea poate fi un simptom al unor afecțiuni precum cancerul ovarian, obstrucția intestinală, sindromul premenstrual, boala celiacă, boala hepatică, insuficiența pancreatică, gastroenterita virală, hernia hiatală, sindromul de colon iritabil, chisturile ovariene, endometrioza, boala Crohn și infecția cu E. Coli.

Tratamentul balonării

Tratamentul balonării depinde de cauza care stă la baza acesteia. În cazul în care balonarea este cauzată de o afecțiune gravă, medicul va decide schema de tratament adecvată. În cazurile mai comune, există tratamente cu medicamente și pastile pentru balonare, precum și o serie de remedii naturiste pentru balonare.

Medicamente precum Biloxin si CarboDigest pot fi eficiente în tratarea balonării și a disconfortului asociat cu excesele alimentare. Acesta poate fi administrat imediat după masă sau ori de câte ori este nevoie, contribuind la menținerea confortului digestiv.

În plus, există o serie de remedii naturiste pentru balonarea, cum ar fi carbunele medicinal, care poate fi eficient în absorbția gazelor intestinale și combaterea flatulenței. De asemenea, masajul abdominal și compresele calde pot ajuta la ameliorarea simptomelor balonării.

Concluzie

Balonarea este o problemă comună, dar poate fi gestionată și prevenită prin modificări ale dietei și stilului de viață, precum și prin utilizarea anumitor medicamente și remedii naturiste. Dacă suferiți de balonare severă sau persistentă, este important să vă consultați cu medicul pentru a determina cauza subiacentă și pentru a stabili un plan de tratament adecvat.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

La Top