URMĂREȘTE-NE

EDUCAȚIE

ÎNSCRIEREA LA CLASA PREGĂTITOARE ÎN 2022 ÎNCEPE PE 28 MARTIE

Înscrierea la Clasa pregătitoare pentru 2022-2023 începe pe 28 martie. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Calendarul înscrierii, împreună cu actele necesare și criteriile de departajare urmează să fie anunțate printr-un ordin special săptămâna viitoare, potrivit portal invatamant.ro.

Startul pentru înscrierea la Clasa pregătitoare în 2022 se va da pe 28 martie, cu prima etapă a programului, și anume “afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ”.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. “Practic, din 28 martie putem spune că se dă startul înscrierilor pentru clasa pregătitoare. Săptămâna viitoare vom discuta și vom pregăti programul, iar până pe 28 martie trebuie să parcurgem toate aceste etape pentru ca pe 28 martie să putem da starul înscrierilor în clasa pregătitoare, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu. 

Calendarul înscrierii, împreună cu actele necesare și criteriile de departajare


Calendarul de înscriere la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2022-2023 + Actele necesare și Criteriile de departajare urmează să fie anunțate de către Ministerul Educației, dar se pare că nu vor exista foarte multe schimbări față de anii precedenți. 

Criteriile generale de departajare pentru înscrierea la clasa pregătitoare folosite anul trecut:  

Art. 9 (3) Numărul de locuri libere la clasa pregătitoare este stabilit ca diferența între numărul de locuri alocate pentru clasa pregătitoare și numărul de copii din circumscripție care trebuie înscriși.

Art. 10 (1) În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere definit conform art. 10 alin.(3), se aplică criterii de departajare generale și specifice, stabilite în conformitate cu prevederile metodologiei. 

Criteriile generale de departajare care se aplică în situația prevazută la alin. (1) sunt urmatoarele: 

a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;

b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii parinti;

c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;

d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățămănt respectivă.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care indeplinesc trei dintre criteriile menționate la alin. (2), apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate la alin. (2). 

În caz de egalitate pe ultimele locuri, pentru copiii care îndeplinesc același număr de criterii generale de departajare, ordinea de prioritate a criteriilor este cea menționată la alin. (2). 

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ și se aplică în situația prevazută la alin. (1), după aplicarea criteriilor generale menționate la alin (2).

 Acte necesare pentru înscriere copiilor la clasa pregătitoare (conform ordinului valabil pentru anul trecut):

  • cererea de înscriere în clasa pregătitoare
  • actul de identitate al părintelui care face înscrierea, fotocopie si original
  • fotocopie și original la certificatul de naștere al copilului
  • recomandarea de la grădiniță, în cazul în care copilul împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv.
  • avizul medicului de familie, vaccinările de la medicul de familie.

Dacă înscrierea se face la altă școală decât școala de circumscripție este nevoie și de: 

  • copie dupa documente care dovedesc indeplinirea criteriilor de departajare.? (Georgiana Petre)

Sursa foto: stirilekanald.ro

Continue Reading
La Top