URMĂREȘTE-NE

ECONOMIE

INFLAȚIA MEDIE CREȘTE DIN NOU ÎN ROMÂNIA, ÎN TIMP CE ÎN RESTUL UE SCADE

Alimentele s-au scumpit în februarie cu aproape +2%, pe fondul creșterii prețurilor legumelor. Inflația medie (+15,5%) crește din nou în România, în timp ce în restul UE scade.
Creșterea medie a prețurilor a urcat din nou, până la +15,5%, în luna februarie, în România, după ce în ianuarie scăzuse spre 15%. Acest lucru s-a produs din cauza scumpirii alimentelor, în special a cartofilor și a legumelor, un fenomen sezonier care nu este neobișnuit în februarie. Totuși, alimentele sunt, pe total, mai scumpe cu +22,3% în acest moment, față de acum un an.

Astfel, cele mai importante scumpiri alimentare din ultima lună au fost următoarele:
• Legume +6,3% (+23%, în ultimul an)
• Cartofi +4,6% (+35%, în ultimul an)
• Fructe +4,9% (+16%, în ultimul an)
• Pâine +1% (+23%, în ultimul an)
• Carne +1% (+17%, în ultimul an)

În luna februarie, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu doar +0,45% (+12,7% în ultimul an), datorită unei scăderi marginale, de aproximativ -1%, a tarifelor la energie electrică și termică.
Tarifele pentru servicii au crescut și ele în februarie cu +0,7% (+10%, în ultimul an), influențate în special de o ieftinire sezonieră a biletelor de avion (-13%, dar +17% în ultimul an).
La nivelul Uniunii Europene, inflația medie s-a înscris pe un trend de scădere încă din luna noiembrie 2022, reflectat până acum și în evoluția prețurilor din România. Scăderea inflației nu înseamnă scăderea prețurilor ci creșterea acestora într-un ritm mai mic decât în lunile precedente. Luna februarie pare a fi oprit pentru moment această tendință în România. În ultimul său raport, Banca Națională a României a spus că se așteaptă ca inflația să scadă sub 10%, în a doua parte a acestui an.

Sursa: Comunicat INSSE

Continue Reading
La Top